U trendu

Tužilaštvo pozvalo MUP da prikupi obaveštenja radi indentifikovanja osoba koje su rušile u …

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova i policije da prikupe obaveštenja radi identifikacije i otkrivanja NN lica koja su u noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine učestvovala u slučaju „Savamala“, a od Sektora unutrašnje kontrle MUP da prikupi obaveštenja radi utvrdjivanja činjenica o postupanju policije te noći.

NN lica terete se za delo – učestvovanje u grupi koja je „zajedničkim delovanjem lišila života neko lice ili mu nanela tešku telesnu povredu, oštetila imovinu u većem obimu“ za šta je zaprećeno kaznom do pet godina, dok je za vodju grupe zaprećeno kaznom do osam godina.

Tužilaštvo je, kako se navodi na sajtu, naložilo MUP da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti radi utvrdjivanja preduzetih radnji koje su preduzeli nadležni državni organi u noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine kada je došlo do rušenja objekata u Svamali.

„Nakon dostavljanja Izveštaja MUP, a po navedenim Zahtevima za prikupljanje potrebnih obaveštenja, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će doneti odluku o daljem postupanju u predmetu o čemu će javnost takodje biti obaveštena“, navodi se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo u Beogradu prebacilo je slučaj noćnog rušenja u Hercegovačkoj ulici Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, jer je u predistražnom postupku zaključilo da nije počinjeno krivično delo iz nadležnosti Višeg tužilaštva, navodi se u saopštenju Prvog osnovno tužilaštva.

U noći izmedju 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala ih.

Gradjani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih je na komunalnu policiju koja je odgovorila da to nije u njenoj nadležnosti.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika gradjana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je „iz vrha“ policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da gradjani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Utvrdjeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon dogadjaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a malo kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje gradjana.

Inače, objekti u Savamali su se nalaze nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“, a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.