U trendu

U akcijama MUP-a uhapšeno 14 osoba širom Srbije

BEOGRAD – Pripadnici MUP su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, na teritoriji Beograda, Zaječara, Niša, Novog Pazara, Prijepolja, Kragujevca, Požarevca, Smedereva, Sombora, Sremske Mitrovice i Subotice uhapsili 14 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 24 lica.

Kako je saopšteno, osumnjičeni se terete da su u periodu od 2015. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela, kojima su budžet Srbije i druge privredne subjekte i fizička lica oštetili za oko 730.000 evra.

U Beogradu je uhapšeno četiri osobe zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja i na taj način oštetili Grad Beograd i budžet Republike Srbije za pola miliona dinara.

Uhapšeni su bivše odgovorno lice Službe za katastar nepokretnosti Vračar M.Ž. (1958), bivši stručni geodetski savetnik u toj Službi D.O. (1975) i bivši referent za administrativnu i tehničku podšku J.F. (1986), kao i odgovorno lice preduzeća „Smart plus“ D.A. (1972).

Osumnjičeni se terete se da su marta 2017. godine, po prethodnom dogovoru, kao službena lica, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, uz podstrekavanje osumnjičenog D.A., doneli rešenje kojim je izvršen upis prava svojine u korist preduzeća „Smart plus“ na jednom stambenom objektu na Vračaru, na osnovu falsifikovanog rešenja o ozakonjenju Sekretarijata za poslove legalizacije objekata.

Na ovaj način, kako se sumnja, oni su pribavili korist preduzeću „Smart plus“, za iznos takse koja se naplaćuje prilikom postupka ozakonjenja objekta i time oštetili Grad Beograd i budžet Srbije za 500.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Kada je u pitanju akcija u Kragujevcu, pripadnici MUP su u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Aranđelovcu uhapsili D.B. (1968) osumnjičenog da je falsifikujući naloge za uplatu taksi za registraciju vozila oštetio budžet Srbije za 304.628 dinara.

Osumnjičeni se tereti da je od oktobra 2016. do februara ove godine, falsifikovao naloge za uplatu taksi za registraciju vozila za 25 osoba sa područja opštine Aranđelovac, koje je overavao lažnim pečatom i elektronskim potpisom jedne banke iz Kragujevca.

Zbog postojanja sumnje da je počinio krivična dela prevara, neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću i navođenje na overavanje neistinog sadržaja, D.B. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

U Nišu je MUP u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom uhapsio A.Đ. (1982), zbog postojanja sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni se tereti da je od avgusta 2015. do marta 2016. godine, u svojstvu odgovornog lica, otvorio radnju za proizvodnju igara i igračka „CUCI-DU“ Bankovac, koja nikada nije imala promet, kako bi suprugu prijavio na obavezno socijalno osiguranje.

Sumnja se da je sa suprugom zaključio fiktivni ugovor o radu na neto mesečnu zaradu od 300.000 dinara, na osnovu koga je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje podnosio izveštaje o privremenoj sprečenosti za rad, zbog održavanja trudnoće.

Na osnovu toga, supruga osumnjičenog ostvarivala je pravo na novčanu naknadu od 1.653.140 dinara, za koliko je oštećen Republički fond za zdravstveno osiguranje i budžet Srbije.

Pripadnici MUP u Novom Pazaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su E.H. (1984), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela nedozvoljena trgovina i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Policija je u decembru prošle godine prilikom pretresa, u garaži oštećenog u vozilu pronašla 1.500 boksova cigareta marke „Ašima“ bez akciznih markica, a sumnja se da je izvršenjem ovih krivičnih dela, E.H. naneo štetu budžetu Srbije za 2.210.100 dinara.

U Smederevu je uhapšeno odgovorno lice privrednog društva „Blue travel word“ D.M. (1980), zbog postojanja sumnje da je počinio krivična dela poreska utaja, prevara i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je D.M. od januara 2015. do kraja avgusta prošle godine sa računa preduzeća „Blue travel word“ neosnovano podigao 37.327.578 dinara, zadržao ga za sebe, i na taj način izbegao da obračuna i uplati porez na ostale prihode od 7.422.160 dinara, za koliko je oštetio budžet Srbije.

Takođe, u Somboru je uhapšen J.M. (1979), zbog postojanja sumnje da je počinio krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je J.M., kao vlasnika autoprevozničke radnje od februara 2016. do decembra 2017. godine pribavio 140 lažnih fiskalnih i gotovinskih računa, navodno izdatih od strane više privrednih društava.

Osumnjičeni je na taj način oštetio budžet Srbije i fondove socijalnog osiguranja za 3.467.878 dinara.

U Sremskoj Mitrovici uhapšeni su vlasnici privrednih gazdinstava P.Ž. (1952), B.Ž. (1989) i N.Ž. (1980), zbog postojanja sumnje da su počinili krivična dela poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Osumnjičeni se terete da su od 2015. do 2017. godine, u nameri da izbegnu plaćanje PDV-a i neosnovano ostvare pravo na poreski kredit PDV, u svom knjigovodstvu evidentirali falsifikovane ulazne gotovinske račune i fiskalne isečke o navodnoj nabavci dobara od navodnih dobavljača po kojima promet dobara nikada nije izvršen, a koje su neosnovano iskoristili kao prethodni porez sa pravom na odbitak.

Na taj način, kako se sumnja, oštetili su budžet Srbije za 19.175.012 dinara.

Kada su u pitanju Krivične prijave u redovnom postupku pripadnici MUP u Prokuplju su po nalogu nadležnog tužilaštva podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv bivšeg referenta studentske službe Više poslovne studije strukovih studija Blace, Odeljenja u Jagodini zbog postojanja osnova sumnje počinila krivično delo prevara.

Sumnja se da je ona, nakon što joj je prestao otkaz ugovora o radu, tokom 2016. i 2017. godine prikazivanjem neistinitih činjenica da je i dalje referent studentske službe, dovodila u zabludu više lica sa područja Srbije i Crne Gore, koji su u to vreme bili studenti pomenute škole.

Sumnja se da je na ovaj način osumnjičenoj uplaćeno u više navrata 629.627 dinara, za koliko je oštetila studente, a sebi pribavila protiv pravnu imovinsku korist.

U Pančevu je po nalogu nadležnog tužilaštva podneta krivična prijava u redovnom postupku protiv dve osobe, zbog postojanja sumnje da su počinile krivično delo nedozvoljena proizvodnja, čime su naneli štetu budžet Srbije za 25.683.647 dinara.

Policija je u saradnji sa Fitosanitarnom inspekcijom na području Pločica pronašla oko 2,5 hektara ilegalnog zasad duvana na više parcela, za koji se sumnja da su ga posadili osumnjičeni.

Pripadnici MUP su u Subotici, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku, protiv tridesetjednogodišnjeg muškarca, zbog postojanja sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljena trgovina.

Sumnja se da je on, bez ovlašćenja za trgovinu, od maja 2015. do februara 2017. godine prodao 30 rasnih pasa inostranim kupcima za 38.461 evro i 13.836 dinara.

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica u preduzeću „Sun&Sea“ DOO Subotica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršenjem dva krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica sebi pribavio imovinsku korist od oko sedam miliona dinara.

Sumnja se da je on, iskorišćavanjem svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist tako što je ugovarao turističke aranžmane sa većim brojem fizičkih lica, kao subagent turističkih agencija i primao uplate za ta putovanja.

Tako prikupljeni novac nije uplaćivao na žiro račun svog preduzeća već ga je prisvojio za sebe i tako pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 6.934.966 dinara, za koliko je oštetio 23 fizička lica i jedno preduzeće.

U Kruševcu je podneta krivična prijava u redovnom postupku protiv tridesetogodišnjeg muškarca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena trgovina.

Sumnja se da je on, od 1. juna 2016. do 1. marta 2018. godine, bez ovlašćenja za trgovinu u svrhu prodaje, nabavio i preko internet sajta „Kupujem – prodajem“ oglašavao i neovlašćeno prodao robu u ukupnoj vrednosti od 1.877.550 dinara raznim licima na teritoriji Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike