najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bez potvrde nadležnih o hapšenju Počuče

Pojedini beogradski mediji javlili su, pozivajući se na neimenovane izvore, da je u nedelju prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice u Srbiju uhapšen Radomir Počuča, za kojim je raspisana poternica Višeg suda u Beogradu, ali zvanične potvrde te informacije još nema.

Ni u policiji, sudu, niti u tužilaštvu nisu mogli da potvrde da je Počuča uhapšen.

U međuvremenu su pripadnice organizacije Žene u crnom izrazile u saopštenju nezadovoljstvo “zbog nečinjenja državnih organa da privedu pravdi Radomira Počuču”.

Poternica za njim je raspisana 27. novembra 2014. godine zbog izbegavanja da se pojavi na suđenju koje se protiv njega vodi zbog optužbi da je ugrozio sigurnost “Žena u crnom” pretnjama koje je uputio preko Fejsbuka.

Tom prilikom sud mu je odredio pritvor.

Prema proceduri, kad bude “zvanično” uhapšen, Počuča će biti sproveden pred postupajućeg sudiju koji vodi njegov slučaj, a potom će se odlučiti i da li ostaje na snazi rešenje kojim mu je pritvor određen.

On se proteklih meseci, oglašavao putem Fejsbuka navodeći da je u Ukrajini gde se dobrovoljno bori na strani proruskih trupa.

Počuči, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj TV Pink, se sudi za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, jer je preko svog Fejsbuk profila 25. marta pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da “ne troše pesnice između sebe”, već da se udruže i da pretuku “Žene u crnom” koje su na Trgu republike u Beogradu obeležile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Ubrzo nakon toga ostao je bez posla u policiji.

Postupak protiv njega vodi Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, jer je izvršeno preko Interneta putem društvene mreže.

Isto Tužilaštvo oglasilo se i prošlog septembra povodom navoda Počuče na fajsbuku da će “premijer završiti kao komunistički rumunski predsednik Nikolaje Čaušesku”.

Tada je iz tužilaštva saopšteno da će protiv Počuce biti preduzete sve radnje i mere iz nadležnosti tužilaštva, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Dopune Krivicnog zakonika koje su usvojene 2014. godine, predvidaju kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji ucestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju gradane Srbije da to čine, ali za to delo Počuča nije zvanično osumnjičen.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o mogućem hapšenju Radomira Počuče.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike