U trendu

Uhapšena četiri biznismena zbog utaje poreza

Policija je uhapsila četiri biznismena iz Niša, Aleksinca, Beograda i Smedereva zbog sumnje da su oštetili državni budžet za više od 122,5 miliona dinara, saopštilo je danas MInistarstvo unutrašnjih poslova.

Osumnjičenima, koji su uhapšeni po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, određeno je zadržavanje do 48 časova nakon čega će biti sprovedeni u to tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Uhašen je odgovorno lice niškog Privrednog društva „Jugo-impeks“ V. Š. (50) iz Niša, zbog „sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja, neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit i falsifikovanje službene isprave“.

Među uhapšenima je M. K. (63) iz okoline Obrenovca, odgovorno lice Privrednog društva „Eko bel 026“ iz Smedereva, zbog „sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja, neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit u pomaganju i falsifikovanje isprave“.

Uz B. M. (1983) iz Smedereva, odgovorno lice beogradskog Privrednog društva „Mapet“ uhapšen je i S. K. (1973) iz Aleksinca, odgovorno lice samostalne radnje „Ofert“ iz Grocke.

Oni se u policijskom saopštenjnmu terete da su izvršili krivična dela poreska utaja u pomaganju i falsifikovanje službene isprave.

„Postoje osnovi sumnje da su od sepembra 2011. do kraja septembra 2013. M. K. B. M. i S. K. sačinjavanjem fiktivne dokumentacije o navodnom prometu sekundarnih sirovina i bakarnih katoda omogućili V. Š. da utaji 122.577.443 dinara poreza“, navodi MUP.

Utaja je izvršena, kako se objašnjava „po osnovu prava na odbitak prethodnog poreza pri obračunu porez na dodatnu vrednost i izbegavanja plaćanja poreza na dohodak građana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.