U trendu

Ukinuta presuda Ištvanu Kaiću po tužbi Krik

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je publicista Ištvan Kaić bio obavezan da uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću plati odštetu 70.000 dinara i sudske troškove od 95.100 dinara, zbog tvrdnji koje je Kaić izneto u tekstu „Zašto Insajder ćuti o lažnim novinarima?“

U Kaićevom saopštenju za medije se navodi da je ovom odlukom usvojena njegova žalba na prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu i naloženo ponavljanje suđenja.

Pomenuti tekst bio je objavljen na Kaićevom sajtu u martu 2016. godine.

U obrazloženju odluke, kako je saopšteno, Apelacioni sud je naveo da se stanovište prvostepenog suda za sada se ne može prihvatiti kao pravilno, jer presuda u pobijanom delu ne sadrži jasne i potpune razloge o bitnim činjenicama da bi se njena zakonitost i pravilnost mogle ispitati.

Takođe postoji i međusobna protivurečnost između onoga što se u razlozima presude navodi, čime je učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka.
Kaić je u saopštenju naveo i da je, nakon prvostepene presude, urednik KRIK-a na svom sajtu objavio vest pod naslovom „Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića“, u kojem je izostavljena informacija da presuda nije pravosnažna.

Dalje tvrdi da je vest sa sajta KRIK-a u istom smislu koristila je i organizacija Građanske inicijative, koja je u svojoj publikaciji „Udruženja građana: Sužavanje prostora za delovanje 2014-2018“ za Kaića navela da je „već jednom osuđen na sudu zbog kleveta protiv Stevana Dojčinovića, urednika KRIK-a“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.