U trendu

Ukinuta presuda poljoprivrednicima iz Gakova

Drugostepeni sud ukinuo je presude petorici poljoprivrednika iz Gakova koji su nedavno osudjeni na zatvorske kazne i naložio novo sudjenje, potvrdio je danas agenciji Beta advokat poljoprivrednika Branimir Mitrović.

Mitrović je objasnio da je Apelacioni sud u Novom Sadu u celosti ukinuo presudu i vratio je na ponovno odlučivanje Prekršajnom sudu u Apatinu, gde će danas u 14 sati biti održano novo sudjenje poljoprivrednicima.

„Zakon je, medjutim, ponovo prekršen, jer se oni i dalje nalaze u zatvoru, iako je osudjujuća presuda ukinuta, što je flagrantno kršenje njihovih ljudskih prava i Ustava Srbije“, kazao je advokat.

On je ocenio da su njegovi klijenti sada slobodni ljudi, koji se bez osnova nalaze u zatvoru.

Dušan Batinić, Danilo Kričko, Vladimir Skrobonja, DJordje Grahovac i Mane Prica osudjeni su presudom Prekršajnog suda u Apatinu 19. marta na zatvorske kazne od 30 dana, nakon što su proveli 26 dana na njivi u Gakovu kod Sombora i nisu dozvoljavali da je obradjuje osoba za koju smatraju da je uzurpator.

Oni su, nakon intervencije policije, uhapšeni zbog remećenja javnog reda, a sudilo im se dan nakon hapšenja.

Petorica uhapšenih poljoprivrednika uputili su i pismo javnosti u kojem su naveli da su nepravično osudjeni na 30 dana zatvora i optužili ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića da je izneo neistine. Oni su Stefanoviću poručili da je ministar svih gradjana i da je njihovo mišljenje da bi zakon trebalo da sprovodi prema svima isto, a ne da ima povlaštenih.

Stefanović je ranije izjavio da uhapšeni u Gakovu uopšte nisu paori, odnosno, poljoprovredni proizvodjači. On je naveo da niko od njih nema registrovano poljoprovredno gazdinstvo, ali je pred novinarima pročitao da neki od njih imaju u evidenciji i krivična dela poput nasilničkog ponašanja, teške kradje, iznuda i falsifikovanja.

Televizija N1 objavila je početkom februara tajni snimak sa sastanka poljoprivrednika i Slobodana Stanića, poverenika Srpske napredne stranke u Somboru, na kojem se čuje kako im on savetuje kako da mimo zvanične licitacije za državno zemljište nelegalno obradjuju zemlju, kao i da se, ako bude problema, pozovu na njega.

Poljoprivrednici su tajno snimili sastanak sa Stanićem, koji je održan pošto je njive iz njihovog atara, bez dozvole, počela da obradjuje jedna firma iz Srbobrana.

Autor snimka DJordje Grahovac rekao je da ih je za Stanićev sto poslao gradski većnik za poljoprivredu. Grahovac je jedan od petorice poljoprivrednika koji su u subotu osudjeni na 30 dana zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.