U trendu

Ulemek o ubistvo Ćuruvije ima posrednih saznanja

U Specijalnom sudu u Beogradu sudjenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavljeno je danas svedočenjem bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika Državne bezbednosti Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića. Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Romić.

Ulemek, koji u Zabeli izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo premijera Zorana Djindjića i druge zločine, rekao je da o ubistvu Ćuruvije nema konkretna saznanja i dokaze ali da ima posrednih saznanja do kojih je došao u razgovoru sa tadašnjim neposrednim starešinom Radetom Markovićem.

Ulemek je kazao da ga je u 2000. godini Marković pozvao radi nekog hapšenja i da je potom pitao Makrovića ko će biti „navigatori“, odnosno osobe koje će da pomožu i asistiraju prilikom hapšenja.

„On mi je rekao: ‘Oni Radonjini što su ubili Ćuruviju“, rekao je Ulemek i dodao da je potom izašao iz kancelarije i ispred vrata zatekao Romića i Kuraka sa kojima je kratko popričao.

Pre početka svedočenja Ulemeka, Radomir Marković i njegov advokat Vladimir Marinkov zatražili su da kao svedok bude ispitana članica Komisije za istraživanje ubistva novinara Ljiljana Smajlović koja je bila u publici. Oni su rekli da Ljiljana Smajlović treba da bude ispitana jer je u javnosti iznosila „neke stvari vezane za slučaj“.

Odbrana oštećenih i tužilac usprotivili su se tom predlogu, a sudsko veće saopštilo je da će o tome odluku doneti u daljem postupku.

Ljiljana Smajlović je potom napustila sudnicu.

Odbrana okrivljenih zatražila je da iz zvaničnih spisa bude izdvojen Ulemekov iskaz dat 2014. godine u Zabeli, jer on tada nije bio oslobodjen čuvanja državne tajne, a iskaz su uzimala dva zamenika tužioca na saslušanju koje je počelo u 18.10, odnosno noću i u nehumanim uslovima.

Tužilaštvo i advokati oštećenih usprotivili su se tom predlogu, objasnivši da je svedok bio upozoren na obavezu čuvanja državne tajne i da je mogao da ne odgovara.

Sudsko veće odlučilo je da Ulemek počne da svedoči, a da će tom predlogu naknadno da se izjasni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.