U trendu

Umro general bivše JNA Vladimir Trifunović

General bivše JNA Vladimir Trifunović preminuo je u 79. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, prenela je danas regionalna TV N1.

Trifunović je 22. septembra 1991. godine predao kasarnu u Varaždinu u Hrvatskoj sa velikom količinom naoružanja, medju kojim su bili i tenkovi, kako bi spasao 280 vojnika i oficira, dok su mu žena i deca bili taoci.

Trifunović je tvrdio da je podredjenima izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva i da neprijatelju nisu ostavili gotovo ništa.

U Beogradu je osudjen za izdaju, da bi ga posle snažnog pritiska javnosti tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić abolirao 1997. godine. Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv njega i grupe njegovih oficira.

U Hrvatskoj se protiv njega vodio ponovljeni postupak zbog optužbi za ratne zločine. Okružni sud u Varaždinu ga je 1993. godine pravosnažno osudio za ratni zločin na varaždinskom području, ali je županijski sud u Varaždinu na njegov zahtev 2013. odlučio da obnovi postupak.

Objavio je tri knjige o svom slučaju „Moja borba za istinu“, „Budjenje savesti  –  u borbi za istinu i pravnu državu“ i „Neću milost“.

Trifunović je rodjen je 1938. godine u Prijedoru u Bosni i Hercegovini.

Uzrok smrti, kao i datum i vreme sahrane u Bosni i Hercegovini biće naknadno saopšteni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar