najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uslovne kazne za paljenje ambasade SAD

Viši sud u Beogradu osudio je danas na uslovne kazne zatvora od pet do 10 meseci devet optuženih zbog paljenja američke ambasade 2008. godine posle mitinga “Kosovo je Srbija”, dok su dvojica oslobođena optužbi.

Uslovne kazne neće biti izvršene ukoliko okrivljeni ne učine neko novo krivično delo u roku od dve, odnosno tri godine.

Optuženi su oslobođeni optužbi za napad na hrvatsku i nemačku ambasadu. Prema rečima sudije, tužilaštvo nije podnelo dovoljno dokaza da su optuženi nasrnuli i na ambasade Hrvatske i Nemačke, tako da je taj deo “izostao iz izreke presude”.

Dejan Vučković i Nikola Kosanović uslovno su osuđeni na deset meseci zatvora.

Đorđe Tomin, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić i Marko Novitović uslovno su osuđeni na osam meseci zatvora, Milan Tomas i Filip Backović uslovno su osuđeni na šest meseci, a Draženko Nikolić uslovno na pet meseci.

Samo je Nikolić osuđen za nasilničko ponašanje, a svi ostali za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Protiv Milana Dubočanina postupak je razdvojen i njemu će presuda biti naknadno izrečena.

Tužilaštvo i osuđeni imaju pravo da se žale na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu, a na molbu odbrane zakonski rok od 15 dana produžen je na 30.

Prema obrazloženju suda, optuženi su krivi što su kritičnog dana oko 18.30 organizovano došli do američke ambasade i gadali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kome je poginuo Zoran Vujović.

Predmet žalbe tužilaštva izvesno će biti navodi iz optužnice povodom ambasada Hrvatske i Nemačke za koje optuženi nisu osuđeni.

Više javno tužilaštvo u Beogradu zimus je pokrenulo novu istragu o tome ko je i kakve propuste napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga „Kosovo je Srbija” .

U toku je predistražni postupak protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika Beogradske policije Borivoja Tešića koji je komandovao Žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića, preneli su mediji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike