U trendu

Smrt dečaka iz Loznice – poslednja opomena ministru zdravlja

MUP Srbije u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom sprovodi istragu o smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.

Po okončanju istrage MUP i Tužilaštvo će bavestiti javnost o njenom ishodu.

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je smrt malog Radenka iz Loznice užasan i zastrašujući slučaj, koji e u Srbiji više ne sme ponoviti.

To je, istakao je, poslednja opomena i ministru zdravlja i ostalima.

„Tako nesto ne može da se dogodi, znam da se dešava i u svetu i da ima takvih slučajeva, ali u Srbiji to ne sme da se dogodi“, rekao je Vuičić napomenuvši da je i to bila jedna od tema današnje sednice vlade.

Slučaj je užasan, ponovio je premijer i dodao da je od ministra Zlatibora Lončara zatražio poseban angažman ako bi se ubuduće poštovale sve procedure.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je zdravstvena inspekcija utrdila da je bilo ozbiljnih propusta u vođenju medicinske dokumentacije dečaka, koji je preminuo posle preloma ruke u Loznici.

Lončar je nakon posete porodilištu „Dragiša Mišović“ rekao da je izveštaj prosleđen Sudu časti Lekarske komore Srbije, koji će odlučiti da li će lekaru biti oduzeta licenca, odnosno da li će moći da nastavi sa radom.

Ministar zdravlja je naveo da je u Lozničkoj bolnici u toku spoljni stručni nadzor koji će utvrditi da li je bilo stručne lekarske greške, te da se taj izveštaj jos očekuje.

Prema njegovim recima, završen je deo obdukcije.

Upitan da li je ljut zbog „packi koje je danas dobio od premijera“, Lončar je rekao da nije ljut i da je premijeru rekao da najmanje što može da učini u ovom slučaju je da ne bude na ministarskom mestu, navodeći da sistem mora da funkcioniše, bez obzira ko je ministar.

„Imamo alarmantno stanje u unutrašnjosti Srbije, najbolji lekari iz Beograda odlaziće ubuduće jedom nedeljno u vizite u bolnice u unutrašnjošti“, najavio je ministar zdravlja.

Lončar je ponovio da je ovo neopisiva tragedija, da će morati da se ustanovi odgovornost pojedinca, a i svih u lancu koji su učestvovali u zbrinjavanju decaka.

Zakon o nestalim bebama u krajnje završnoj fazi

Lončar je izjavio da je Zakon o nestalim bebama, koliko je njemu poznato, u završnoj fazi, te da je Ministarstvo zdravlja samo jedan deo u pravljenju tog propisa.

Lončar je rekao da takav zakon nije lako doneti, jer ga nema niko u Evropi, a ni u svetu.

„Morali ste da napravite nešto gde ne možete da se oslonite ni na kakva iskustva. Treba da radimo slučajeve od pre 50-60 godina i da to stavimo u pravni okvir. Želeli smo da sve ispoštujemo, da što više stvari stavimo u taj zakon“, rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja ima svoje članove koji su deo tima koji radi na tom zakonu, ali da Ministarstvo pravde mora da uokviri zakon i usaglasi ga sa svim onima koji su imali primedbe.

„Postojale su neke primedbe koje se ispravljaju, da li će svi biti zadovoljni i da li će ga svi pohvaliti, ne znam, ali je krajnje vreme da izađemo sa tim, jer smo ga usaglasili sa onima koji su imali najveće primedbe“, rekao je Lončar.

Povodom projekta „Bebo, dobro došla na svet“, koji omogućava elektronsku prijavu novorođenčadi, Lončar kaže da je to još jedan od načina da se spreči krađa beba.

„Pored duplih protokola koje smo uveli, ovo je dodatni način zaštite beba“, rekao je Lončar.

Lekar Opšte bolnice u Loznici načinio je greške i neuredno upisivao procedure u lečenju Radenka Nikodinovića (8), prenosi “Blic“.

Osmogodišnji dečak je preminuo posle preloma ruke verovatno zbog posledica sepse.

“Blic“ javlja da je preliminarne rezultate istrage objavila inspekcija Ministarstva zdravlja.

Kako se navodi, lekar nije radio po protokolu, odnosno dekurzus nije vođen kako treba.

Ukoliko se ustanovi da je dete preminulo usled greške lekara, izveštaj stručnjaka biće dostavljen i Lekarskoj komori Srbije, koja bi trebalo da odluči o daljem radu ovog lekara, a rezultati obdukcije će se naknadno znati.

Dečak je ruku polomio u nedelju 2. oktobra, a preminuo je šest dana kasnije na Institutu za majku i dete u Beogradu.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da ovakvi slučajve ne smeju da se dešavaju.

To je, kako je rekao, bila i tema na današnjoj sednici vlade, dodajući da taj slučaj sve užasnuo.

„Lično sam tražio od Lončara poseban angažaman i donošenje odluka u Ministarstvu zdravlja, a videćemo i da ubuduće profesori i najeminentniji stručnjaci odlaze redovno u unutrašnjost, svuda, te da će morfati da se poštuju sve procedure“, rekao je Vučić.

Neki su, rekao je, pisali o tome kako su se ponašali roditelji dečaka, primetivši da bi se svako tako i još gore ponašao da se njegovom detetu tako nešto dogodilo.

Jer, kako je naveo, nije normalno da dete polomi ruku i da zbog toga strada, neko mora da snosi posledicem, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)