U trendu

Uvesti i dan sećanja na Srbe ubijene u NDH

Pomen Srbima stradalim na Kordunu, Baniji i Lici u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u ilindanskom pokolju, biće održan prvi put nakon 75 godina,  u subotu u Crkvi svetog Marka u Beogradu, a organizovaće ga Udruženje Srba iz Hrvatske.

„Biće to prvi put da se setimo i žrtava najvećih pokolja koji su se dogodili par meseci nakon osnivanja Nezavisne Države Hrvatske i stradanja Srba iz tog dela Hrvatske“, rekao je generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir na konferenciji za novinare.

On je rekao da su „u vreme oko Ilindana, od aprila do avgusta 1941. godine, ustaše poklale pola srpskog stanovništva na prostoru Banije, Korduna i Like“ i da bi nabrajanje stradalih ljudi trajalo danima.

Budimir je naveo da Udruženje namerom da počne da organizuje pomen stradalim Srbima podržava inicijativu Demokratske stranke Srbije, podnetu parlamentu da usvoji rezoluciju o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

Kako je rekao, zabrinjavajuće je to što se sistematsko uništavanja Srba nakon Drugog svetskog rata, i rata 1991. do 1995. nastavlja i danas.

Savetnik na Institutu za savremenu Istoriju Nikola Žutić ocenio je da bi „Srbija trebalo da proglasi i Dan sećanja na žrtve NDH  –  sve Srbe ubijene na kućnom pragu ili u logorima od prvog osnovanog u NDH  –  u Koprivnici u fabrici Danica do Jasenovca, osnovanog 21. avgusta u kome su pobijene stotine hiljada Srba“.

„Zakon o praznicima mora izjednačiti žrtve u Srbiji sa žrtvama u srpskim zemljama, gde su sravnjena srpska sela, bratstva isrkorenjena, a sve se to ne sme prepustiti zaboravu“, rekao je Žutić i dodao da su zbog bratstva i jedinstva, brojni pokolji komunističkim dekretima bačeni u zaborav.

Prema njegovim rečima, u selima oko Smiljana u Lici ubijeno je oko 700 Srba, a u Gospiću 480.

Mile Raičević, bivši direktor škole u Gospiću podsetio je da je Divoselo, u kome je do Drugog svetskog rata bilo oko 3.000 stanovnika danas samo toponim. „Danas tamo nema kolevke ni dečjeg plača, sve što je započeto 1941. godine, završeno je 1991. godineš, rekao je Raičević.

Predsednik Udruženja Krajišnika Mile Bosnić naveo je da je na Baniji ubijeno oko 23.000 Srba, u Lici oko 20.000 a na Kordunu oko 25.000, a kako je dodao, medju ubijenim bilo je i 6.608 dece.

Saradnik Instituta za evropske studije Momčilo Diklić rekao je da se u sklopu revizije istorije pokušava kanonizovati i kardinal Alojzije Stepinac, koji je zločinac, ali formalno može biti svetac, ako se takva odluka donese.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.