U trendu

Vanredni nadzor u Domu zdravlja i KC Niš zbog smrti porodilje

Vanredni unutrašnji nadzor u Domu zdravlja u Nišu u kojem je vođena trudnoća Ivane Kostić (32), porodilje koja je sa bebom Verom starom tri dana umrla nedugo nakon porođaja u Beogradu, pokazao je da nije bilo propusta u postupanju lekara, kaže direktor te ustanove prof. dr Milorad Jerkan.

„Pacijentkinja se javila u junu lekaru koji je vodio njenu trudnoću. On je konstatovao blago povišeni pritisak od 140/90 i odmah dao lekove, ali i uput za Ginekološko-akušersku kliniku u Nišu na dalji tretman“, rekao je Jerkan za „Blic“.

On navodi da su komisiju koja je sprovela vanredni nadzor cinili nacelnik odeljenja ginekologije, jedan iskusan ginekolog sa 25 godina staža i pravnik.

„Komisija je pregledala dokumentaciju i utvrdila da nije bilo propusta, jer je lekar odmah dao uput čim je utvrdio prvi problem sa povišenim pritiskom. To je, inace, jedan od najboljih i najiskusnijih ginekologa u našoj ustanovi“, kaže dr Jerkan.

Istovremeno, u KlIničkom centru u Nišu traje vanredni nadzor.

„U toku je unutrašnja kontrola, rok za dostavljanje informacija je 48 sati. Sprovodi se postupak po zakonu, analizira se dokumentacija, od prijema pacijentkinje u bolnicu, njenog stanja u bolnici do toga u kakvom je stanju transportovana. Ukoliko ima potrebe, uradicemo i spoljašnji strucni nadzor, ali moramo da utvrdimo definitivno uzrok smrti i majke i deteta“, objasnio je direktro KC Niš prof. dr Zoran Radovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.