U trendu

Vozač „kantrimena“ za sada ostaje u zatvoru

BEOGRAD – Vozač „kantrimena“ Marko Milićev za sada ostaje u zatvoru, odlučio je danas Treći osnovni sud u Beogradu.

Sud je, kako je preneo „Blic“, zatražio od Uprave zatvora „Zabela“ dopunu o proceni njegovog vladanja i resocijalizacije u zatvoru.

Sledeće ročište zakazano je za 20. septembar.

Milićev je osuđen na četiri i po godine zatvora jer je u julu 2014. godine vozilom „mini kantrimen“ usmrtio Luku Jovanovića (21) na beogradskom Brankovom mostu, a potom pobegao sa lica mesta i iz države.

Milićev je ispunio jedan od zakonskih uslova za puštanje na prevremenu slobodu, odnosno izdržao je dve trećine zatvorske kazne, a ostale uslove ceniće sud na osnovu mišljenja zatvora u kome izvršava kaznu.

Sud mu je zimus već odbio jednu molbu za uslovni otpust, a novu molbu je podneo 12. juna.

Pored uslova od izdržane dve trećine kazne, Krivični zakonik Srbije propisuje da na uslovni otpust sud može da pusti osuđenog „ako se u toku izdržavanja kazne tako popravio da se može sa osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka vremena za koje je izrečena kazna neće učiniti novo krivično delo“. Pri oceni da li će se osuđeni uslovno otpustiti, sud uzima u obzir mišljenje zatvora o osuđenikovom vladanju za vreme izdržavanja kazne, da li uredno izvršava radne obaveze, kao i druge okolnosti koje ukazuju da osuđeni dok traje uslovni otpust neće izvršiti novo krivično delo.

Zakon je propisao da se ne može uslovno otpustiti osuđeni koji je tokom izdržavanja kazne dva puta kažnjavan „za teže disciplinske prestupe“ i kome su oduzete dodeljene pogodnosti.
Prilikom odlučivanja o uslovnom otpustu, sud može osuđenom da naloži dužnost ispunjenja nekih obaveza predviđenih zakonom.

Ako se nakon izlaska iz zatvora na uslovni otpust, osuđeni ne pridržava zadatih obaveza ili počini novo krivično delo uslovni otpust može da bude opozvan, a on vraćen u zatvor.

U suprotnom, smatra se da je osuđeni izdržao kaznu, navedeno je u zakoniku.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike