U trendu

Vulin: Unosio sam 9.000 po 9.000 evra

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u Srbiju unosio „9.000 evra po 9.000“ od 205.000 evra koje je dobio iz Kanade za kupovinu stana u Beogradu, prenosi Mreža za istraživanje korupcije i kriminala (Krik).

Ministar je tokom posete Specijalnoj osnovnoj školi „Branko Pešić“ u Zemunu, koju pohadja 47 dece migranata, pokušao da izbegne pitanja, ali je, kako novinarka Krika navodi, na njeno pitanje kako je u Srbiju uneo novac, odgovorio „9.000 po 9.000 evra“.

„Ko vam kaže da je uneto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije preneto 9.000 po 9.000 po zakonu?“, rekao je ministar i udaljio se.

Upitan da li je tako preneo novac, Vulin je odgovorio potvrdno.

Krik navodi da je tako od Vulina dobio objašnjenje kako je u Srbiju nezapaženo uneo 205.000 evra čime je izbegao da suma bude prijavljena carini.

Vulin je, kako dodaje Krik, tako morao čak 23 puta da putuje iz Kanade u Srbiju s novcem, dodajući da to objašnjenje nije u skladu s ostalim prikupljenim dokazima.

Krik je pre nekoliko dana objavio da ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan u širem centru Beograda.

Krik je naveo da su minisar Aleksandar Vulin i njegova supruga Nataša kupili u julu 2012. trosoban stan u jednoj od modernih zgrada na Zvezdari.

Vulin se, kako piše Krik, Agenciji za borbu protiv korupcije dao neuverljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Kako dodaje Krik, agencija nije poverovala u to objašnjenje jer je utvrdila da novac nije uplaćen na račune Vulina ili njegove supruge, kao i da niko od njih nije prijavio da je u zemlju uneo toliku svotu novca.

Krik podseća da svaki iznos veći od 10.000 evra mora da se prijavi na granici i objasni poreklo novca.

On je Agenciji prijavio da je sumu za stan prodavcu uplatio kao celinu, a ne u delovima.

Ukoliko je stvarno pozajmio novac od suprugine tetke, ministar je bio dužan da dug prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije – što nije uradio.

Agencija je utvrdila i da svojom platom ne može da isplati dug.

Agencija je nakon provere njegove imovine, u decembru 2015, prijavila ministra Tužilaštvu za organizovani kriminal, pod sumnjom da je počinio neko krivično delo. Dve godine kasnije, tužilaštvo je obustavilo postupak, navodeći da nije utvrdilo da je Vulin izvršio krivično delo iz njihove nadležnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar