U trendu

Za jednočasovni haos na nebu Srbije kriv jedan čovek

Do jednočasovnog preusmeravanja 120 aviona van vazdušnog prostora Srbije i Crne Gore došlo je 10. jula jer je serviser privatne firme, koja je testirala novu opremu, bez dozvole upao u živi sistem Kontrole letenja, stoji u izveštaju koji je SMATSA dostavila nadležnim institucijama, objavio je „Blic“.

„Blic“ navodi da je imao uvid u izveštaj, koji je upućen na tri adrese – predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i direktoru Bezbednosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću.

U njemu je, na tri strane, u devet tačaka, objašnjeno da je prekid u radu glavnog sistema trajao tačno 60 minuta, ali i da ga je izazvalo preopterećenje rada mrežne opreme koja prosleđuje radarske podatke u okviru glavnog sistema za obradu i prikaz podataka. A do preopterećenja je, kako je objašnjeno, došlo zbog ljudske greške servisera firme „Komfort solušns“.

„Predstavnik proizvođača “Komfort solušns“ je u toku pripreme unapređenog podsistema glavnog sistema za obradu i prikaz podataka o letu za testiranje, umesto povezivanja test opreme na okruženje za testiranje, fizički spojio test sistem na mrežnu opremu glavnog sistema, što nije bio deo predviđenog plana testiranja“, tvrdi se u izveštaju.

Sve je, stoji dalje, urađeno mimo plana i bez dozvole, piše „Blic“.

„Nije u pitanju implementacija unapređenja sistema, niti je odobren rad predstavnika proizvođača “Komfort solušns“ na operativnom sistemu u realnom vremenu“, kaže se u izveštaju i precizno je navedeno pod kojim uslovima je fazu testiranja bilo moguće sprovesti.

„Planirana je samo faza testiranja u test okruženju (poseban sistem, fizički odvojen od glavnog operativnog sistema). Obaveza proizvođača sistema je priprema za testiranje, što je “Komfort solušns“ i sprovodio. Neautorizovano povezivanje na živi sistem ni u kom slučaju nije predviđeno niti odobreno uzimajući u obzir da je proizvođač sistema u obavezi, a što je praksa do jučerašnjeg slučaja i potvrđivala, da su njegovi predstavnici višeg nivoa stručnosti od inženjera Nadzornog odbora Kontrole leta (SMATSA) kao korisnika sistema. U tom smislu formalnog odobrenja da se vrši bilo kakva aktivnost na podacima u realnom vremenu nije bilo, niti je bilo planirano“, istaknuto je u izveštaju.

Kada je do kurcšlusa došlo, kako se može videti iz izveštaja, Direktor za bezbednost i kvalitet je telefonom obavestio Direktorat civilnog vazduhoplovsta.

„Prema procedurama za nadzor i korektivno održavanje sistema za obradu podataka o letu, sistem inženjeri su preduzeli aktivnosti za dijagnostiku i vraćanje sistema u operativni status. Nakon ustanovljavanja da je sistem spreman za operativno korišćenje, on je vraćen u rad i ukinute su restriktivne mere protoka saobraćaja“, stoji u izveštaju.

„Blic“ navodi da je za vreme kolapsa sistema SMATSA, razvoj situacije nadgledao je i predstavnik Ministarstva odbrane.

„U svim fazama, od momenta prekidanja pružanja usluga do momenta uspostavljanja usluga u punom kapacitetu, predstavnik VS u odseku za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Srbije bio je fizički prisutan, pored šefova smena, i informisan o toku događaja“, naglašeno je u izveštaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)