U trendu

Završeno DNK veštačenje, postoje tragovi najmanje tri lica

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da je završeno DNK veštačenje i da na oružju pronađenom u blizini porodične kuće premijera Vučića postoje tragovi najmanje tri lica.

Stefanović je rekao da je reč o takozvanim mešanim tragovima, što u praksi znači da su tragovi jedni preko drugih i da je teško s preciznošću izolovati jedan DNK uzorak, koristiti ga za upoređivanje i identifikovati lica.

Ministar je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove rekao da će se primeniti druge istražne metode kako bi se došlo do uzorka koji bi mogao da se koristi za upoređivanje.

Stefanović je rekao da postoje dva ili tri moguća scenarija iz kojih se mogu zaključiti pravci daljeg rada, da policija ne isključuje nijedan, ali i istakao da je malo verovatno da je neko u taj deo šume došao samo da bi odložio oružje.

„Malo je verovatno da je neko doneo naoružanje u taj deo jajinačke šume samo da bi ga odložio. Nije logično ni po jednom parametru, niti je verovatno“, naglasio je Stefanović.

Ministar je istakao da će policija učiniti sve što može da reši taj slučaj, ali i dodao da ne može da kaže da je taj slučaj jednostavan i da će ga lako rešiti.

Naglasio je da se nastavljaju dalja veštačenja i dodao da postoje lica za koje se sumnja da mogu učestvovati u rasvetljvanju događaja.

Ministar je istakao da država neće dozvoliti da neko pokuša da ugrozi nacionalnu bezbednost niti bilo čiju bezbednost.

Stefanović je dodao da je ručni raketni bacač „zolja“ proizveden u jednoj fabrici namenske industrije u bivšoj SFRJ, nakon čega je raketa „dospela u Doboj“.

Prema njegovim rečima, dve ručne bombe su proizvedene van Srbije, u nekoj od fabrika bivše Jugoslavije, i nema informacija gde su završile, dok su dve ručne bombe dospele u okolinu Sarajeva 1991. godine, odakle su stigle na teritoriju Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.