Zbog čega je „rešivi” zločin do danas nerešen?

Mediji su nekoliko dana pre izbora preneli izjavu premijera Aleksandra Vučića da će ubica pevačice Jelene Marjanović (32) biti uhapšen za 48 časova. Ministar policije Nebojša Stefanović je tim povodom rekao da „svaki čas očekuje poziv”.

Pojedini mediji su više puta najavili hapšenje pozivajući se na policijske izvore. Činjenica je da ubica jedne od zvezda „Granda” nije uhapšen ni posle više od mesec dana od zločina 2. aprila, kada je sa više udaraca tupim predmetom brutalno usmrtio nesrećnu ženu.

Zbog čega se istraga zločina, za koji su svi verovali i očekivali da će brzo biti rešen – odužila?

Jedan od operativaca i bivših načelnika u srpskoj policiji kaže za „Politiku” da istraga tapka u mestu i da policija nema nijedan dokaz. On ocenjuje da je u startu „napravljeno mnogo propusta” i da uviđaj, kada je nađeno telo pevačice, verovatno nije urađen kako treba.

„Uviđaj je neponovljiva radnja. Ukoliko se na mestu događaja prvog dana i neposredno nakon otkrivenog zločina odgovarajuće ne izdvoje tragovi i potencijalni dokazi, kasnije je to mnogo teže. Na licu mesta je u ovom slučaju prvog dana, kao i kasnije, bilo mnogo ljudi, novinara, radoznalaca… Verovatno su tada i uništeni neki materijalni dokazi. Svaki sledeći odlazak inspektora i forenzičara na to mesto umanjuje prikupljanje ozbiljnog traga”, smatra naš sagovornik.

Sa druge strane, jedan od aktuelnih policajaca, koji je takođe želeo da ostane anoniman, kaže da nije neuobičajeno da istraga traje i duže. On tvrdi da je za određene dokaze potrebno vreme, misleći na DNK-a veštačenja i upoređivanje tragova, kao i na analizu baznih stanica mobilne telefonije.

Takođe, uverava on, moguće da su se pojavile nove indicije i pravci u istrazi, za koje je ponovo potrebno dodatno vreme za dokazivanje.

Ovakvog mišljenja je i kriminolog Dobrivoje Radovanović. On uverava da ovakve istrage mogu da traju i duže, godinama, ako nema tragova.

„Dogodiće se da će se na ubicu naleteti slučajno, kao što se događalo u ranijim sličnim slučajevima. Nažalost i ovo se kreće u tom pravcu”, ocenjuje kriminolog.

Policija radi rutinski, navodi Radovanović i kaže da ako nema tragova koji bi porodicu doveli u vezu sa zločinom, a čini se da ih nema, onda se istražuju krugovi ljudi u kojima se ubijena kretala. Treća mogućnost je, prema oceni kriminologa, da je reč o nekom patološki ljubomornom muškarcu.

Radovanović međutim smatra da ako policija napusti osnovnu i prvu tezu da je ubica među porodicom i proširi istragu, moguće je da će osumnjičeni biti identifikovan.

„Ovo ubistvo nije ni po čemu karakteristično. Atmosfera i estradizacija celog slučaja je posledica subkulture šunda, koja se stvorila u Srbiji zahvaljujući aktivnostima pojedinih medija i produkcija. To nije samo estrada, već i njeni pratioci kao što su splavovi i njihovo obezbeđenje, narko-dileri. Tu ima svega, prostitucije, ucenjivanja. Neću da kažem da je ovo ubistvo posledica toga, ali je moguće”, kaže Dobrivoje Radovanović.

Jedna od zvezda „Granda” nestala je 2. aprila ove godine, oko 16 časova, kada je po svedočenju njenog supruga Zorana Marjanovića otišla na trčanje duž nasipa u Crvenki. Telo Jelene Marjanović pronađeno je 3. aprila u šipražju ispod nasipa, na oko kilometar od rampe odakle je krenula u džoging. Pretpostavlja se da je ubicu poznavala, kao i da je zločin isplaniran.

Njen suprug Zoran Marjanović zadržan je dva dana u pritvoru po nalogu tužilaštva zbog njegovih izjava koje su policiji bile nelogične i kontradiktorne. On je i dva puta poligrafski testiran, ali rezultati oba ova testa su ostali nejasni. Iz pritvora je pušten, jer nije bilo zakonskog osnova za njegovo zadržavanje.

(Danijela Vukosavljević, Politika)

Jedan komentar

Ostavite komentar