U trendu

ZSF: Smrt u Goši pokazuje tragičan položaj radnika

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) ocenio je danas da smrt radnika Fabrike šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci pokazuje „kolko je tragičan položaj radnika u kapitalizmu“ i koliko su lišeni najelementarnijih ljudskih prava.

Privatizacijom su radnici ili isterani na ulicu, ili su u tako lošoj materijalnoj sitauciji da od plate, ukoliko je uopšte dobijaju, ne mogu da prežive, navodi ZSF.

„Zaposleni su lišeni najelementarijnih ljudskih prava, sa njima se postupa kao da nisu ljudska bića. Jedino pravo koje je pokojni D.M. imao je bilo pravo da se obesi“, piše u saopštenju ZSF.

Kako su mediji preneli, D.M. je pronadjen mrtav u pogonu te fabrike. On se obesio najverovatnije u utorak, a jutros su ga našle kolege koje su ocenile da je samoubistvo izvršio zbog teške materijalne situacije.

Prema mišljenju ove organizacije, sve vlade u Srbiji od 2000. godine sprovode neoliberalne reforme, a time su stvorile „ekonomski sistem koji ne omogućava ni puko preživljavanje većine gradjana“.

Dodaje se da će „restauracija kapitalizma“ u Srbiji biti dovršena „privatizacijom oko sedamsto javnih preduzeća, što će dovesti do daljih otpuštanja zaposlenih i pogoršavanja socijalnih prilika u zemlji“.

„Radnici u Srbiji mogu svoj položaj popraviti samo ukoliko budu u stanju da stvaraju jake sindikalne i političke organizacije, na platformi demokratskog socijalizma“, piše ZSF.

Prema njihovom mišljenju, javno vlasništvo mora biti očuvano i obnovljeno u svim ekonomskim sektorima koji su od ključnog značaja za preživljavanje stanovništva.

Dodaju i da „neoliberalni hegemoni blok u Srbiji“ čine vladajuća Srpska napredna stranka, ali i kompletna parlamentarna opozicija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.