U trendu

Jeremić u Valjevu: Pružamo ruku saradnje državotvornim i patriotskim snagama u zemlji

 Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas da predstojeći parlamentarni izbori nisu nadmetanje za stranačke resurse ili šansa za napredovanje u karijeri, već „poslednja prilika da se zaustavi srljanje ka nepopravljivoj šteti za narod i državu“.

„NS pruža ruku saradnje svim državotvornim i patriotskim snagama u zemlji. Hajde da u kampanji nastupimo zajednički protiv ‘francusko-nemačkog’ plana za nezavisnost Kosova i Metohije, protiv kopanja litijuma, protiv statusa kolonije, protiv bele kuge i protiv jednoumlja, umesto da objašnjavamo narodu zašto se nismo ujedinili i ko je za to kriv“, rekao je Jeremić.

Jeremić je u Valjevu, gde je održana izborna skupština Gradskog odbora, istakao da je za NS srpski narod jedan i nedeljiv, gde god živeo, u Srbiji, regionu ili rasejanju.

„Ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo da ćemo opstati u veku koji će nesumnjivo biti ništa manje izazovan nego prethodni. Da bismo u tome uspeli, potrebno je prvo da spasemo i podignemo maticu – Srbiju, koja se danas ubrzano urušava“, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, „to je naša zajednička, generacijska odgovornost“.

„Ne budemo li u stanju da iznesemo i sačuvamo državu, na smetlištu istorije nas neće razvrstavati na one koji su u ovom periodu bili vlast ili opozicija“, dodao je Jeremić i naglasio: „biće nam potrebno i hrabrosti i mudrosti, mnogo više nego što ih trenutno pokazujemo“.

Za predsednicu gradskog odbora NS Valjevo izabrana je Mirjana Jugović, koja je doktorirala na Univerzitetu Ankara u oblasti konzervacije restauracije kulturnog nasleđa i sertifikovan je stručnjak organizacije Unesko za zaštitu nepokretnog kulturnog nasleđa.

Jugović je rekla da je Valjevo „region srpstva, patriotizma i pravoslavlja“.

„Nećemo dozvoliti da naš grad i državu neko naruši i oskrnavi. Vratila sam se iz sveta i imamo jak i stručan tim koje će odbraniti naše i poštovati tuđe“, dodala je Jugović.

Ona je istakla da Valjevu preti „crna kuga“ u vidu iskopavanja litijuma.

„Samo istraživanje litijuma znači uništavanje prigradskih naselja i vodovodnih sistema, pa građani nemaju čistu vodu. Ta istraživanja su trenutno prekinuta, ali to ne znači da neće biti nastavljena jer firme koje to rade nisu otišle, nego sponzorišu različite delatnosti, pa i sportska udruženja, pa su naša deca primorana da nose dresove na kojima piše ‘Euro litijum’, rekla je Jugović.

Veliki problem je, istakla je, i eksploatacija ljudskih resursa, odnosno „kolonijalni sistem koji je zavladao Valjevom“.

„Strane kompanije proširuju svoje kapacitete, a građani rade za male plate i pritom uzimaju nepovoljne kredite. Cene u Valjevu su evropske, a plate afričke“, ukazala je Jugović, kao i da su poljoprivrednici iz valjevskog kraja primorani da napuštaju svoja imanja jer im se proizvodnja ne isplati.

Skupština gradskog odbora NS Valjevo izabrala je i delegate za strasnačku skupštinu zakazanu za 22. oktobar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar