U trendu

Mediji: Hrvatska najavljuje nabavku protivoklopnih raketa Džavelin

Hrvatska je potvrdila da je od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zatražila nabavku protivoklopnih raketa Džavelin za potrebe svojih oružanih snaga, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi u tekstu, to je učinio doskorašnji ministar odbrane Mario Banožić, koji je sa ministrom odbrane SAD Lojdonom Ostinom potpisao Okvirni sporazum o odbrambenoj saradnji ministarstava odbrane dve zemlje.

Hrvatska je početkom 2023. godine zvanično najavila u Planu nabavke za ovu godinu kupovinu sistema Džavelin u ukupnoj vrednosti od 25 miliona evra.

Međutim, nije naveden broj lansera ili raketa koji su predmet nabavke.

Prema podacima iz budžeta odbrane Kopnene vojske SAD, cena jedne lansirno komandne jedinice iznosi oko 311.000 dolara, dok je cena jednog projektila 263.000 dolara.

Međutim, to je cena za Oružane snage SAD koje domaće naoružanje dobijaju po mnogo povoljnijoj ceni.

„Ranijih godina, prosečna cena jednog projektila iznosila je 165.000 dolara, dok je cena lansirne jedinice ranije iznosila oko pola miliona dolara. Rast cena projektila je rezultat povećane potražnje zbog rata u Ukrajini, jer je proizvođač morao da gradi nove pogone za proizvodnju. Sa druge strane cena lansirne jedinice je pala jer su proizvođači očigledno bolje iskoristili postojeće resurse za proizvodnju“, piše u tekstu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, upozorio je ranije ove godine na veoma slabe sposobnosti hrvatske vojske za protivoklopnu borbu.

Laki prenosni protivoklopni sistem Džavelin namenjen je za uništavanje modernih tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i niskoletećih helikoptera.

Opremljen je tandem kumulativnom bojevom glavom koja probija oklope najmodernijih tenkova, pre svega zbog udara na cilj odozgo, gde je oklop najslabiji. Domet je od 65 do 4.000 metara. Može da se lansira sa zemlje ili sa vozila.

Najveću „slavu“ dostigao je od početka rata u Ukrajini kada je ovim sistemom uništen veliki broj ruskih tenkova najnovije generacije, oklopnih vozila i kamiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar