U trendu

Ministri unutrašnjih poslova Srbije, BiH i S.Makedonije razgovarali u Beogradu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić sastao se danas u Beogradu s ministrom bezbednosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem i s ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliverom Spasovskim.

Nešić i Spasovski su u Beogradu povodom 24. zasedanja Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi (PCC SEE). 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da su ministri razgovarali o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala, iregularnih migracija i za održavanje bezbednosti granica.

Gašić i bosanskohercegovački ministar Nenad Neđić  su naglasili da je od ključnog značaja za obe države zajednička borba protiv prekograničnog kriminala i iregularnih migracija, budući da one, kao tranzitne zemlje, trpe pritisak masovnih migracija. 

To su i centralne teme ministarskog sastanka Konvencije kojom od jula predsedava Srbija. 

Oni su se saglasili da je zajednička borba protiv savremenih bezbednosnih izazova od izuzetne važnosti za efikasno suprotstavljanje svim oblicima organizovanog kriminala.

Ukazali su da nedavni susret početkom oktobra u Beogradu potvrđuje bliskost saradnje dva ministarstva i spremnost obe strane da se nastave komunikacija i koordinacija u cilju jačanja bezbednosti u regionu.

Gašić i severnomakedonski ministar Spasovski su ponovili da nijedna država sama ne može da reši problem iregularnih migracija i da je stoga neophodno da države reaguju jedinstveno radi nalaženja najboljeg odgovora.

Ministri su konstatovali da migranti i u Srbiju i u Severnu Makedoniju ulaze iz zemalja Evropske unije, zbog čega je neophodno pronaći adekvatno rešenje za njihov povratak u zemlje porekla.

Gašić je podvukao da je suzbijanje iregularnih migracija jedan od strateških prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova i naveo da Srbija od kraja oktobra vodi odlučnu akciju suzbijanja iregularnih migracija i očuvanja bezbednosti građana.

Spasovski je istakao da zajedničke patrole sa pripadnicima evropske granične agencije Fronteks daju rezultate i ukazao da je tokom ove godine u Severnoj Makedoniji zabeleženo smanjenje iregularnih migracija za čak 50 odsto, navedeno je u saopštenju.

Gašić i Spasovski su ocenili da zajedničke patrole graničnih policija dve zemlje daju dobre rezultate, i dogovorili dalje korake ka unapređenju saradnje u ovoj oblasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar