U trendu

MUP Srbije poziva građane da poštuju preporuke povodom najavljenog nevremena

Posle upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) da se na području Srbije danas očekuju jake vremenske nepogode, Ministarstvo unutrašnjih poslova je apelovalo na građane da se pridržavaju mera kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru, zbog opasnosti od jakih vetrova, obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada.

„Ukoliko su građani u zatvorenom prostoru, potrebno je obezbediti sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane. Potrebno je obezbediti i prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici“, navodi se u saopštenju MUP-a.

MUP apeluje na građane da se, ako se tokom nevremena nađu na otvorenom, sklone od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini, kao i od visokih konstrukcije, ograda, telefonskih kablova i električnih vodova.

„Ukoliko se građani nađu u šumi, zaštititu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Potrebno je ući u šumu i izbegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta. Ne treba prelaziti preko vode, ni plivati“, navodi se u saopštenju.

MUP podseća da se ne preporučuje držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama, kao i da treba izbegavati blizinu metalnih objekata.

„Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držati rastojanje od pet metara između sebe. Ukoliko se nađu u automobilu za vreme jake oluje, zaustaviti automobil pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil, ostati u automobilu i upaliti poziciona svetla dok ne prođe oluja, zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu i izbegavati poplavljene puteve“, navodi se u saopštenju.

MUP podseća da je RHMZ izdao upozorenja na vremenske nepogode na području Srbije za 21. i 22. jul.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar