U trendu

Novi Sad: Performans u znak podrške ženama iz BiH

 Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene oko protesta „Novi Sad protiv nasilja“ organizovale su danas performans u znak podrške ženama u Bosnu i Hercegovinu, koje su se u isto vreme okupile u velikom broju gradova.

Povod za protest je nedavno brutalano ubistvo Nizame Hećimović i još dvoje ljudi iz Gradačca koje je počinio njen bivši partner.

Na Trgu Slobode, ispred Gradske kuće, postavljena su 24 para ženske obuće, kao podsećanje na 24 femicida u Srbiji ove godine.

Protest u Novom Sadu počeo je zvukom sirene za uzbunu, a potom se obratilaMagdalena Rašković.

Ona je poručila da žene Novog Sada danas daju podršku ženama u BiH jer, kako je ukazala,  znaju kako je to „bojati se u vlastitom domu za svoj život i život vlastite dece“.

Podsetila je i da se ubijena Nizama obraćala institucijama za pomoć, ali da je ta pomoć izostala, kao i da se sumnja da je infomacija o njenom skrovištu upravo potekla iz policije.

„Pogledajte, ova 24 para ženskih cipela ispred vas! Oni su ostali iza ubijenih žena. U nekim od njih, žrtve su odlazile do stanice policije, do Centra za socijalni rad, do Tužilaštva. Pomoć i zaštitu države nisu dobile, nasilnik im je presudio“, poručila je Rašković.

Istakla je da žene Novog Sada zajedno sa ženama BiH poručuju da nema hitnijeg i važnijeg posla za institucija od „suzbijanja muškog nsilja nad ženama i devojčicama“.

„Ono je u čitavo regionu poprimilo epidemijske razmere i predstvlja nastrašniji i najopasniji oblik naše destrukcije“, navela je Rašković.

Dodala je da je za to potrebna i promena „starih normi, kulture i mentaliteta“ koji ženu ne vide kao ravnopravno ljudsko biće već, kako je kazala,  kao predmet za „zadovoljenje muških potreba ili neplaćenu radnu snagu“.

„Mi to znamo i mi ćemo se za to oslobođenje ujedinjeno boriti“, istakla je ona.

Nakon obraćanja, prisutnima su podeljene krede kako bi ostavili poruke podrške ženama u BiH, kao i protiv femicida.

Na trgu s ostvljene poruke: „BiH, mi smo uz vas“, „Neću biber sprej, hoću institucije“, „Ljubav ne boli“, „Stop nasilju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar