U trendu

Protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu: Ne dižite pendreke na narod (video, foto)

U Beogradu je počeo šesnaesti po redu građanski protest „Jedan od pet miliona“ pod nazivom „Isti zahtevi – nema povlačenja“.

Okupljenima se prvo obratio glumac Branislav Lečić. On je rekao da su zahtevi demonstranata ostavke predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednice Skupštine Maje Gojković.

Zahteva se i ostavka rukovodstva RTS-a i članova i članica REM-a kao i obezbeđenje za poštene izbore u roku od šest do deet meseci.

On je poručio da ukoliko se zahtevi ne ispune, cela Srbija će se okupiti u Beogradu u subotu 13. aprila.

On je istakao da je pre 28 godina imao iste zahteve da mladost i srpska pamet kažu svoju reč.

Nakon obraćanja Lečića, na platou je puštena himna „Bože pravde“ i održan je minut ćutanja za žrtve bombardovanja 1999. godine.

General u penziji Sreto Malinović je poručio da mu je čast da se obrati pred onima koji su ustali protiv nepravde i ponižavanja razuma Srbije.

On je podsetio da je sutra 20 godišnjica od NATO agresije na Srbiju.

Poručio je da neke rane ne mogu da zacele i da je tada državnom rukovodstvu predstavljeno kakav je odnos sanga i način na koji NATO ratuje, ali i moguće posledice. Uprkos tome, kako je dodao, ušlo se u rat da najjačom silom.

On je neveo da je potpisan nekakav sporazum kojim su žrtve i traume naroda učinjene uzaludnim. Kako je istakao sada državu vode isti ljudi koji „poturaju tezu da su njihovi prethodnici izgubili Kosmet“.

Malinović je poručio policajcima da je otadžbina narod koji je na ulici.

„Nemojte da dižete pendreke na svoj na rod“, rekao je Malinović.

Građani nose transparente na kojima piše „Ne damo Kalemegdan“, „Gotov je“, „Pljčka penzionera nije reforma“, „Ne dozvoli da strah bude profesija“, „Dobrodošli u Diznilend večitog zamenika Vesića“, na kojem je i Vesićeva fotografija na kojoj ima nos kao Pinokio, „Pričaju nam da je bolje, a u pošti nikad gore“, „Probudi se, ustani Srbijo“…

Sa razglasa je puštana pesma Momčila Bajagića Bajage „Pada vlada“.

Ispred RTS-a

Sa Platoa su demonstranti krenuli u protestnu šetnju preko Makedonske i Svetogorske ulice a sada se nalaze ispred RTS-a.

Ulaz u zgradu RTS-a iz Takovske ulice je ograđen trakom, kao i stepenište koje vodi ka ulazu iz Aberdareve ulice.

Dragan Đilas je rekao novinarima da građani zahtevaju da se mediji oslobode i da je neophodno da vlast prestane da pokušava da deli narod.

On je kazao da je ulazak u zgradu RTS-a prošle subote bila reakcija građana jer vlast nije htela da čuje građane koji protestuju.

„Nepohpodno je da vlast shvati da ne može da ne razgovara sa svojim građanima“, rekao je Đilas i pozvao građane da polože cveće na ulaz RTS-a za nastradale novinare u bombardovanju.

Mnogi su upalili sveće za poginule novinare, ali i za, kako je rečeno „skidanje medijskog mraka jednom zauvek“.

Ispred RTS-a počeo je „Dnevnik slobodne Srbije“ u kojem će se obratiti mladići Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, koji su bili privedeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.

Šesnaesti protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, ispred RTS-a

Gepostet von Danas am Samstag, 23. März 2019

Organizatori protesta pozvali su građane da „dostojanstveno i kulturno izraze svoje nezadovoljstvo aktuelnim režimom“.

Demonstrati traže fer i slobodne izbore, slobodne medije šest do devet meseci pre izbora, smenu državnog vrha, kao i razotkrivanje ubistva lidera inicijative SDP Olivera Ivanovića.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)