AFP: Opasnost od produžene političke krize na Kosovu, naziru se novi izbori

Parlament Kosova nije danas uspeo da izabere svog predsednika, čime se odlaže formiranje nove vlade što ukazuje na krizu koja bi mogla da dovede do ponavljanja parlamentarnih izbora koji su održani juna, ocenila je danas agencija Frans pres.

Poslanici „koalicije bivših lidera pobunjenika“, koja je pobedila na parlamentarnim izborima 11. juna, i koja prema Ustavu jedina može da imenuje kandidata za mesto predsednika parlamenta, nisu se pojavili na sednici posle pauze, konstatuje AFP.

Sednica će se nastaviti sutra.

Izbor predsednika parlamenta predstavlja ključnu etapu za formiranje većine u parlamentu što će omogućiti predsedniku Hašimu Tačiju da imenuje kandidata za premijera.

Mandatar za sastav nove vlade će imati rok od 15 dana da predloži novu vladu, čiji sastav treba da odobri većina, odnosno 61 od ukupno 120 poslanika.

Ta „koalicija ratnika“ koju vode bivši pobunjenički lideri, ima 39 od 120 mesta u parlamentu, ali nije u mogućnosti da sama formira vladu. Ta koalicija nije uspela da se dogovori sa partnerima o formiranju stabilne vlade, navodi AFP.

Stranka Samoopredeljenje sa32 poslanika, a alijansa desnog centra predvodjena Demokratskog partijom Kosova (DSK) koja ima 29, odbijaju da udju u vladinu koaliciju sa „koalicijom ratnika“.

Njihovi poslanici su stavili do znanja da neće glasati za kandidata „koalicije ratnika“ za mesto predsednika parlamenta.

Analitičar Ramuš Tahiri ocenio je da ukoliko Samopredeljenje i DSK ne podrže imenovanje kandidata „koalicije ratnika“, Kosovo bi moglo da „krene ka novi izborima“.

Prevremeni parlamentarni izbori održani u junu, organizovani su posle izglasavanja nepoverenja vladi DSK premijera Ise Mustafe.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike