U trendu

AFP: Politička blokada Kosova posle izbora, mogućno ponovno glasanje

Zvanični rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu, proglašeni danas, „nagoveštavaju političku blokadu“, ocenjuje večeras francuska novinska agencija AFP.

AFP objašnjava da „niko ne može da samostalno formira vladu, a različite političke snage izgledaju duboko podeljene“.

“ ‘Koalicija ratnika’, na čijem je čelu bivši vodja pobunjenika“, ima 39 od 120 mesta u Parlamentu, po zvaničnim rezultatima izbora od 11. juna koje je danas objavila izborna komisija.

Sledi stranka „Vetevendosje“ (Samoopredeljenje) za koju AFP kaže da je „nacionalistička, levičarska“, s 32 mesta i koalicija desnog centra koju predvodi Demokratski savez Kosova (DSK) s 29 mesta.

Lider „Koalicije ratnika“, Ramuš Haradinaj, izjavio je nameru da postane premijer, ali „Vetevendosje“ (Samoopredeljenje) i DSK su „isključili mogućnost da mu daju podršku“.

„Za te dve političke snage je zajedničko njihovo odbacivanje ‘ratnika’. ‘Vetevendosje’ (Samoopredeljenje) je pozvalo LDK da formiraju koaliciju da bi ‘poslali u opoziciju DPK’ – stranku predsednika Hašima Tačija“, piše AFP.

Šef najveće parlamentarne grupe, Ramuš Haradinaj imaće 15 dana da nađe većinu kada mu Tači da mandat da to učini.

Po politikologu Bekimu Kupini, Kosovo je „na ivici noža“, i, po njegovom mišljenju, navodi AFP, „najverovatniji ishod krize je raspisivanje novih izbora“.

Kosovo koje ima 1,8 miliona stanovnika, medju najsiromašnijima je u Evropi, dodaje francuska agencija.

„Ta bivša albanska pokrajina Srbije proglasila je nezavisnost 2008. godine. Rat za nezavisnost 1998-99, završen NATO bombardovnjem Srbija, odneo je 13.000 ljudi, uključujući 10.000 kosovskih Albanaca“, piše AFP.

„Od tada priznat od strane više od 110 zemalja, suverenitet Kosova Beograd odbacuje. Te dve strane od 2011. vode dijalog o normalizaciji odnosa, koji je u potpunom zastoju više meseci“, piše u tekstu.

AFP zaključuje konstatacijom da „srpska manjina od 100 do 150 hiljada ljudi živi na Kosovu i bira deset poslanika“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar