U trendu

Agenture urušavaju neutralnu Srbiju?

Pozadina navodne špijunske afere u kojoj su glavni akteri bivši zamenik vojnog atašea Rusije akreditovan u Beogradu, pukovnik Georgij Viktorović Kleban, kao i navodni visoki službenik Srbije, biće u središtu temeljne istrage najviših bezbednosnih struktura naše zemlje, pišu Novosti.

Kako navodi taj list, operacije su verovatno naručene sa Zapada, a cilj je kompromitovanje odnosa zvaničnih Beograda i Moskve.

Identitet navodnog visokog službenika Srbije koji prima mito, a čiji je lik na snimku zamagljen, još je najveća nepoznanica u ovom slučaju.

Prema informacijama Novosti, najverovatnije nije reč o visokopozicioniranom oficiru, kako je u prvi mah objavljeno, pa čak ni o državnom službeniku.

Postoje čak indicije da je Klebanov kontakt samo prvi čovek jednog skromnog proruskog udruženja koje deluje u Srbiji. Tokom jučerašnjeg dana pojavile su se i informacije da je snimak star dve godine, a da je snimljeni Srbin civil koji je Rusima uz naknadu ustupao poslovne podatke, prenosi list.

Sagovornik Novosti iz bezbednosnog sektora navodi da još nisu poznati svi motivi ove operacije, ali da je vrlo moguće da je naručilac afere – na Zapadu.

Prema njegovim rečima, reperkusije te afere treba tražiti na terenu politike.

„Ovakve akcije najčešće se sprovode kako bi se poremetili međudržavni odnosi, tako da je mogući motiv objavljivanja snimka narušavanje prijateljskioh odnosa Srbije i Rusije“, zaključuje on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.