Ajhorst: EU pozdravlja izjavu o početku izrade nacrta Statuta ZSO

Funkcionerka Evropske unije Angelina Ajhorst izrazila je danas zadovoljstvo odlukom Prištine da počne izradu nacrta Statuta Zajednice srpskih opština kao i da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Šefica odseka EU za Zapadni Balkan i Tursku tokom posete Prištini sa političkim rukovodstvom Kosova i predstavnicima bezbednosnog i civilnog sektora posebno je razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine i dogadjajima u Mitrovici u kojima su ugroženi glavni pregovarač Srbije Marko Djurić, ali i mnogi ljudi koji žive i rade na severu Kosova, saopšteno je iz kancelarije EU u Prištini.

Ajhorst je ocenila da je po pitanju sporazuma o energetici potrebno hitno rešenje kojem će Kosovu biti dozvoljeno da postane deo regionalnih tela za prenos električne energije.

Sa kosovskim predstavnicima Ajhorst je razgovarala o agendi integracija Kosova i o novoj Strategiji za proširenje za Zapadni Balkan uključujući i Kosovo, koja će biti objavljena 17. aprila.

„Narod Kosova moći će iz prve ruke da vidi ocenu napretka Kosova u sprovodjenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pitanja kao što su poštovanje medjunarodnog zakonodavstva, vladavine prava, pravde, transparentnosti, odgovarajućeg pravnog postupka i pravičnog sudjenja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala su važni elementi naspram kojih će biti meren napredak“, kazala je Ajhorst.

Direktorka za Zapadnu Evropu Zapadni Balkan i Tursku i zamenica generalnog direktora Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS) dodala je da Kosovo ostajući posvećeno agendi EU, kao svojoj strateškoj orijentaciji može očekivati konstruktivnu, efektivnu i plodnu saradnju sa EU i regionom u celini.

Ona je spomenula značaj uspešnog glasanja u Skupštini kojim je ratifikovan sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, dugo očekivani i ključni korak ka viznoj liberalizaciji.

Ajhorst je takodje navela i pozitivan rad na nedavno donetom zakonodavstvu u Skupštini.

„Signal funkcionisanja solidnih institucija je više nego neophodan u vremenima kada postoje pitanja, takodje i medju stanovništvom ovde, a ne samo u Briselu, i kada su mudrost, poverenje i liderstvo od suštinskog značaja“.

Na kraju, stalna posvećenost Kosova Specijalizovanim većima pokazuje hrabrost i odlučnost za nastavljanje napretka ka EU integracijama i ulaganja istinskih napora u cilju garantovanja vladavine prava, osnovnih sloboda, pravde i pomirenja.

Na sastanku je bilo reči i o hapšenju šestorice turskih državljana koje je kako je dodala otvorilo mnoga pitanja u Briselu, kao i o ulozi Euleksa u izgradnji kapaciteta institucija vladavine prava, stvaranju multietničkog pravosudnog sistema, oslobodjenog od političkog mešanja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike