U trendu

Ako Priština predje sa reči na dela moguć pomak za ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da bi imenovanje novih članova Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština moglo da znači konačno pomak u izradi statuta ZSO, pod uslovom da Priština napravi prve konkretne korake u tom pravcu.

„Čini se da formiranje ZSO konačno uživa veću i potrebnu podršku medjunarodne zajednice, ali Priština mora konačno da predje sa reči na dela i prekine sa podgrevanjem klime zastrašivanja albanskog stanovništva sa ZSO“, rekao je Djurić za RTS.

On je naveo da je teško proceniti kada bi konačno moglo da dodje do formiranja ZSO ističući da je Priština već odavno probila sve dogovorene rokove.

„Mi posle svega što se dešavalo verujemo samo delima, a ne i rečima. Kada budemo videli prve konkretne korake moći ćemo da damo neku ocenu“, rekao je Djurić.

Govoreći o odluci Srpske liste da ne prisustvuje sednici skupštine u Prištini, on je kazao da je taj postupak uslovljen odsustvom dijaloga sa srpskim predstavnicima, neispunjavanja odredbi koalicionog sporazuma i zbog svakodnevnih provokacija Prištine u odnosu na predstavnike srpske zajednice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.