Al Dahra ponudila za PKB 105,05 miliona evra

BEOGRAD – Al Dahra Srbija je na tenderu za prodaju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) ponudila 105,055 miliona evra (105 miliona i 55.000 evra), rečeno je danas na otvaranju finansijskog dela ponude u Ministarstvu privrede Srbije.

U ponudi Al Dahre je navedeno: „Obavezujemo se da platimo ukupan iznos od 105,055 miliona evra u gotovom radi kupovine dela imovine PKB, 29 odsto kapitala društva Ekolab, 45,77 odsto kapitala Instituta PKB Agroekonomik, a sve u skladu s javim pozivom“.

„Potvrđujemo da je ova ponuda bezuslovna i obavezujuća i svesni smo da će samo bezuslovne i obavezujuće ponude biti razmatrane“, navedeno je u ponudi.

Kako je rečeno, Komisija će još jednom proveriti tu ponudu i ukoliko je i ona u skladu sa uputstvom za ponuđače, Ministarstvo privrede će proglasiti Al Dahru doo iz Iriga za kupsa PKB-a.

Ministarstvo privrede će doneti odluku kojom se proglašava kupac i onda ga pozvati na zaključenje ugovora.

Tenderska komisija je u četvrtak otvorila jedinu ponudu za privatizaciju PKB-a i utvrdila da je ispravna dokumentacija Al Dahra Srbije. Komisija za sprovodenje postupka je tom prilikom utvrdila da je dostavljena dokumentacija u okviru koverta „podaci o ponuđaču“ u potpunosti u skladu s pravilima postupka.

Privatizacionu dokumentaciju otkupile su dve kompanije, ali je stigla samo jedna ponuda.

Ponudu je dala kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja ima u Srbiji registrovanu firmu.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine PKB-a po početnoj ceni od 104,5 miliona evra istekao je u ponedeljak, a na prodaju je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi.

Ponuđena je i imovina zavisnih društava kao što su Ekolab, Institut PKB Agroekonomik i veterinarske stanice PKB-a, te dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra.

Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra. U PKB-u ima oko 1.700 radnika.

Imovinu PKB-a čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, 17.000 grla stoke i druga imovina i mehanizacija.

Al Dahra u Srbiji posluje od 2014. kada je postala većinski vlasnik 51 odsto firme „Rudnap agrar“ Vojina Lazarevića. Već početkom 2015. Al Dahra internešenel postala je jedini vlasnik plantaže u Irigu – Al Dahre Rudnap.

Pretežna delatnost kompanije Al Dahra agrikalčr iz UAE je uzgoj muznih krava.
Al Dahra ulaže kako bi obezbedila veću bezbednost hrane za UAE, a najviše zemlje poseduje u Egiptu – 54.000 hektara, zatim oko 4.000 hektara u SAD i isto toliko u Španiji, kao i oko 2.000 hektara u Australiji.

Al Dahra je raniije objavila da je pripremila 130 miliona dolara za kupovinu njiva širom sveta. Najavila je da joj je cilj da u Srbiji imaju 20.000 hektara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike