U trendu

Albanska strana odstupa od dogovora

Albanska strana u dijalogu s Beogradom odstupa od prethodnog dogovora premijera o ustanovljenju i delovanju Zajednice srpskih opština (ZSO), izjavio je danas u Briselu Marko Đurić, šef tima Beograda, naglasivši da srpski tim „ulaže velike napore da se ostvari napredak oko ZSO“.

Albanski predstavnici danas zastupaju stavove koji su nešto različiti u odnosu na stavove koje je predsednik pokrajinske vlade (Isa) Mustafa dogovorio u prethodnim razgovorima o ključnom pitanju formiranja ZSO, rekao je Đurić.

Đurić je rekao da če Srbija nastaviti da posvećeno radi na osnovama na kojima je razgovarano u prethodnom razdoblju.

„Potpuno smo posvećeni tome da se dogovorimo i uveren sam ne samo da moraju da budu sprovedeni elementi dogovora o koje se dosad oglušivalo, već sam ubeđen da je to u interesu obeju strana“, rekao je Đurić.

Šef tima Beograda je naveo da je „juče i danas razgovarano o sprovođenju dogovora o svim oblastima, a posebno Zajednici srpskih opština, kao i pravosuđu, gde ima mnogo elemenata koji narednih meseci treba da počnu da deluju“.

On je podvukao da je Zajednica srpskih opština je glavna tema, kao i da civilna zaštita i neka druga pitanja budu na terenu sprovedeni na pravi način, o čemu su razgovore vodile radne grupe.

Na pitanje novinara da objasni da li njegova ocena da je reč o različitim stavovima znači da je to drugačije od onoga što su se premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, prethodno u Briselu dogovorili, Đurić je odgovorio da smatra da je „besmisleno da u ravni radnih grupa idemo korak napred ili korak nazad u odnosu na ono što je dogovoreno na nivou premijera“.

„Mi se trudimo da tu raspravu držimo u tim okvirima, dok druga strana ponekad ima neke drugačije ideje, ali bitno je da razgovaramo i da se trudimo da idemo napred, i srpska strana je usmerena na to da se dođe do rešenja“, rekao je Đurić.

On je naveo da se nada da će ovog meseca doći do novog sastanka premijera i naglasio da se srpska delegacija trudi da doprinese tome.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.