U trendu

Aleksandar Vučić najzastupljeniji na naslovnim stranama od u periodu jul-septembar 2017. godine

Najzastupljeniji od jula do septembra u medijima bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić (691 naslovna strana), premijerka Ana Brnabić (228 naslovnica) i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić (161), pokazuje analiza štampanih medija u Srbiji Kvartalni medijametar koja je predstavljena danas u Beogradu.

Istraživanje je uradjeno na osnovu 1.991 teksta objavljenog u periodu jul-septembar 2017. godine u dnevnim novinama Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, kao i u nedeljnicima Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da kada se pogledaju uredjivačke politike, ali i komentari i kolumne u štampanim medijima postoji raznovrsnost gledišta, argumenata i zaključaka.

„Što nas navodi na zdravorazumski zaključak da u Srbiji postoji sloboda govora, mišljenja i izražavanja“, rekao je Stanković.

Prema istraživanju najveći broj negativnih tekstova napisan je o Vučiću (56, od kojih 43 u Kuriru), predsedniku Pokreta slobodnih gradjana Saši Jankoviću (39) i predsedniku Narodne partije Vuku Jeremiću (20).

Kada je reč o političkim partijama 11,27 odsto tekstova o vladajućim partijama ima negativnu konotaciju, a u 4,37 odsto tekstova se negativno piše o opoziciji.

Najviše negativnih tekstova napisano je o Srpskoj naprednoj stranci (35), a iz opozicionih redova o Demokratskoj stranci (10).

Kada je reč o temama, o privredi se piše najpozitivnije, o regionu veoma negativno (više od 50 odsto tekstova), 71 odsto tekstova o Kosovu je neutralno, a tema o kojoj su mediji veoma često pisali je i ubistvo pevačice Jelene Marjanović.

Stanković je rekao da su nedeljnici i dalje dominantno kritičari prema vlasti, sa izuzetkom nedeljnikaa Pečat, koji je kritički nastrojen prema evropskoj politici vlasti, a da su oni značajni jer su aktivni učesnici političkog života u Srbiji i da učestvuju u direktnoj promociji stavova opozicionih stranaka.

Stanković je rekao da se u nedeljnicima koji su veoma kritično nastrojeni prema vlasti, nema sagovornika iz vlasti, dok su kod umereno kritički nastrojenim nedeljnicima prisutni intervjui sa pojedinim ministrima.

On je rekao da je u medijima slika vlasti strogo personalizovana i ogleda se u Aleksandru Vučiću, koji se predstavlja kao autokrata, prave se „lažne analogije“ kada se Vučić poredi sa Neronom i  optužuje za kriminalitet. Kada je reč o opoziciji, ona se u medijima moralno potkopava i potkopava se njen patriotski aspekt.

Kada je reč o spoljnoj politici, o Rusiji nije objavljen nijedan negativan tekst, dok je o EU 22,58 odsto tekstova u negativnom kontekstu. Od svetskih lidera  na naslovnim stranama u Srbiji najviše su se pojavljivali predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin (91) i Donald Tramp (122).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar