U trendu

Aleksić (NS) pitao da li se Vučić sastajao sa kontroverznim lobistom Levandovskim

Prvi potpredsednik Narodne stranke i poslanik u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić pitao je danas premijerku Anu Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da li znaju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u SAD pregovarao sa kontroverznim lobistom Korijem Levandovskim.

„Vučić je od Levandovskog tražio da mu obezbedi telefonski razgovor sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. Koliko ta usluga košta i da li će je platiti gradjani Srbije iz budžeta? Ranije su plaćani Toni Bler, Gerhard Šreder, Franko Fratini, Alfred Guzenbauer i Fondacija Klinton“, rekao je Aleksić na sednici Skupštine.

Vučić je ranije danas, komentarišući „tvit“ predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da je Koriju Levandovskom rekao da sam odredi cenu za to da mu ugovori telefonski razgovor sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, kazao da nijednog Levandovskog nikada nije upoznao, niti čuo i video.

„Ti ljudi polaze od sebe. Oni znaju kakvi su lopovi po svojoj prirodi, kako su uzeli novac od gradjana…Ne znam o čemu pričaju“, rekao je Vučić.

Aleksić je pitao i da li Vučić i Dačić znaju šta su prihvatili potpisivanjem Briselskog sporazuma i istakao da režim ozbiljno ugrožava srpske nacionalne interese.

„Zabrinjavajuće deluje Vučićeva izjava da nigde ne piše da se Zajednica srpskih opština formira po kosovskim zakonima. U četvrtom članu Briselskog sporazuma, potpisanog 19. aprila 2013. godine, jasno je definisano da će ‘u skladu sa nadležnostima dodeljenim u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, opštine imati pravo da saradjuju u kolektivnom sprovođenju ovlašćenja kroz ZSO'“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je vladajuća većina po hitnom postupku predložila usvajanje seta od šest finansijskih zakona jer je medjuvladina organizacija FATF stavila Srbiju na listu država osumnjičenih za pranje novca i finansiranje međunarodnog terorizma, kao jedinu evropsku državu, a uz države poput Sirije i Jemena.

Ovi zakoni se donose sa ciljem da se primene pravila koja je FATF usvojio još 2012. godine, naveo je Aleksić.

„Vlast Srpske napredne stranke šest godina nije bila u stanju da primeni i usvoji te standarde. Nemam drugo objašnjenje osim da je režim u poslednjih šest godina imao korist da Srbija bude među najatraktivnijim destinacijama za pranje novca, što objašnjava činjenicu da je korupcija dostigla endemske razmere“, rekao je Aleksić.

Aleksić je, povodom predloga zakona o zaduživanju od 80 miliona evra za izgradnju vetroparka kod Kostolca, upitao zašto se taj kredit uzima ako je vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić rekao da EPS ima na računu 450 miliona evra.

„Predvidjeno je da se bespovratno da milion evra za konsultantske usluge. Zašto bi gradjani nekome dali milion evra za konsultantske usluge ako imamo profesionalca na čelu Vlade Srbije? Premijerka Ana Brnabić je verovatno najveći stručnjak za vetroparkove u Srbiji. Zašto bi davali nekome pare, ako ona to može besplatno da uradi“, upitao je Aleksić.

Aleksić je kazao da je Ana Brnabić bila direktorka u firmi „Kontinental vind“, koja je trebalo da gradi vetroparkove u Srbiji, kada je 2015. godine izbila afera u kojoj se pominjalo da je tadašnji direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović tražio mito od dva miliona evra toj kompaniji.

„Ana Brnabić je na konferenciji za novinare stala u odbranu Petrovića i posle toga naprasno dobila funkciju ministra, a potom i premijera. Verovatno je te funkcije zaslužila jer je žrtvovala interese kompanije u kojoj je radila da bi zaštitila koruptivne radnje, ucene i reket koji je tražen za podizanje vetroparkova“, rekao je Aleksić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.