U trendu

Aleksić: Uvredljivo je za Srbiju da prijateljima proglašavamo Blera, Šredera i Klintonove

Prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je danas da narod Srbije na Kosovu nije izgubio ništa, jer nikada nije ni bio upoznat sa državnom politikom, već da je izgubio predsednik Aleksandar Vučić i njegova kosovska politika.

„Narod Srbije nije ni plačljiv, ni gubitnički i na Kosovu narod nije izgubio ništa, izgubio je Aleksandar Vučić. Izgubila je politika koju je on, bez ovlašćenja institucija zastupao“, rekao je Aleksić.

Kako se navodi u pisanoj izjavi, Aleksić je naveo da gradjani Srbije ni do danas nisu upoznati sa time šta je Aleksandar Vučić sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem pregovarao, ali da bi odgovor na to pitanje mogao da da Toni Bler koji, kako je naveo, „zastupa interese Vučića i njegove partije lobirajući za razgraničenje“.

„Najbolji prijatelji predsednika republike u svetu danas su oni u koje je upravo on optuživao za nesreću srpskog naroda – Gerhard Šreder koji je prisustvovao mitingu Srpske napredne stranke, Bil Klinton koji ga tapše po ramenu, Hilari Klinton koju je podržao na izborima i Bler koji danas zastupa njegovu politiku“, rekao je Aleksić.

On je dodao da je i spoljna politika koju Srbija danas vodi neodrživa.

„Aleksandar Vučić se u spoljnoj politici ponaša kao ‘nenavodjeni projektil’. Jednog dana je u Moskvi, drugog u Americi, trećeg u Kini i sa svima misli da može da igra diplomatske igre. A najveći problem je u tome što on tamo odlazi sa jednim jedinim ciljem – da sačuva svoju vlast, bez obzira na cenu koju će za to platiti Srbija i gradjani Srbije. To nije spoljna politika, to je ‘šibicarenje’ i poigravanje sa nacionalnim interesima Srbije“, zaključio je Aleksić.

Na pitanje da li smatra da opozicija treba da napusti parlament Aleksić, koji je i poslanik u Skupštini Srbije, rekao je da bi cela opozicija parlament trebalo da napusti.

„U manjini sam, ali moj lični stav je da bi opozicija trebalo da napusti parlament i da prestane da daje legitimitet farsi. Ako bi napustili parlament i gradjanima i svetu bi bilo jasno da tamo sede i da o Srbiji odlučuju radikali, presvučeni radikali i ‘julovci’, isti ‘ekipa’ ljudi iz devedesetih godina“, rekao je on.

Govoreći o Savezu za Srbiju, Aleksić je istako da je misija Narodne stranke o ujedinjenju opozicije formiranjem Saveza ostvarena i da su time lideri opozicije pokazali da su spremni da čuju poruku gradjana.

„Ovakvom režimu koji razara sve pore društva možemo da se suprotstavimo samo ujedinjeni. To ujedinjenje smo postigli visokim nivoom razumevanja. Razlike medju nama nisu sporne, ali mi danas nemamo prostora da govorimo o ideologijama jer živimo u permanentnom vanrednom stanju koje možemo da menjamo samo tako što ćemo sabrati svoje snage i stvoriti alternativu vlasti. ‘Savez za Srbiju’ to jeste“, zaključio je Aleksić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.