U trendu

Alijansa novo Kosovo počela konkretne pregovore o sardnji sa DPK

Alijansa novo Kosovo (ANK) započela je konkretne pregovore o saradnji sa koalicijom okupljenom oko Demokratske partije Kosova (DPK), javljaju prištinski mediji.

Kako je preneto, oni su održali odvojene sastanke sa rukovodstvom DPK i Alijanse za budućnost Kosova i u tim razgovorima se razmatra i pitanje podele ministarstava.

Medjutim konačan sporazum nije postignut i još nema konkretnog dogovora koje će resore u vladi voditi kadrovi ANK.

Lider Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj je potvrdio da su toku razgovori stranaka koje učestvuju u koaliciji oko DPK sa liderima ANK.

„Razgovaramo sa ANK i drugim političkim grupama“, rekao je Ljimaj.

Istovremeno jedan od najviših zvaničnika ANK, Fatmir Matoši izjavio je za prištinske medije da DSK nije poštovala sporazume koji su postignuti prilikom potpisivanja predizbornog koalicionog sporazuma.

Prema njegovim rečima, prvo kršenje je nominacija Avdulaha Hotija na čelu parlamentarne grupe bez konsultacija sa ANK, druga je bila nedostatak saradnje na lokalnim izborima, uprkos sporazumu o bliskoj saradnji.

„Vidimo da DSK imenuje kandidate za gradonačelnike opština, bez dogovora da li idemo kao koalicija na lokalnim izborima“, rekao je on.

Oni takodje zameraju da su bez konsultacija sa koalicionim partnerima, DSK nominovale Kujtima Šalju za potpredsednika Skupštine Kosova.

„To je učinilo neodrživim i nepotrebnim ostajanje ANK u ovoj koaliciji“, kazao je on.

Očekuje se da u nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova koja je zakazana za 24. avgust upravo uz glasove najmanje tri od četiri poslanika ANK budu izabrani predsednik i potpredsednici Skupštine Kosova, čime se Skupština konstituiše i nastavlja da teče rok za formiranje Vlade Kosova.

Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda Kosova pravo na predlaganje kandidata za premijera pripada stranci odnosno koaliciji koja je usvojila najveći broj poslaničkih mesta, što je u ovom slučaju koalicija okupljena oko DPK.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.