U trendu

Ambasada SAD organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi

BEOGRAD – Ambasada SAD u Srbiji organizovala je danas u saradnji sa Crvenim krstom Srbije akciju dobrovoljnog davanja krvi povodom 17.godišnjice terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu, a akciji su se odazvali ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat i državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić.

Ambasador Skat je rekao da se već osam godina u znak sećanja na žrtve terorističkih akata u SAD u Beogradu organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi na dan kada, kako je rekao, narod Amerika u isto vreme i plače i peva.

„Plače zbog skoro 3000 žrtava iz oko 90 zemalja sveta, ali i peva zbog hrabrosti koju su mnogi iskazali tog dana. To su pokazali policajci i vatrogasci koji su spašavali žrtve, putnici aviona koji su žrtvovali svoje živote i srušili avion u Pensilvaniji kako ne bi bio oružje terorista“, rekao je Skat novinarima u prostorijama Crvenog krsta Srbije.

Kako je rekao, akcijom se odaje počast žrtavama terorostičkog napada, ali i skreće pažnja na gest kojim se, kaže, produžava život.

Skat je pozvao građane da se pridruže akciji davanja krvi, kao i da potpišu kartice o doniranju organa i na taj način nekome podare novi život.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić, koji je zajedno sa Skatom dao krv, istakao je da akcija ambasade SAD gest prijateljstva koji pokazuje koliko su SAD i Srbija zajedno propatile u borbi protiv terorizma i šalje poruku da se davanjem krvi može najviše pomoći drugima.

Đukić je naveo da Ministarstvo zdravlja uvek podržava takve akcije jer, kako kaže, savremena medicinska tehnologija ne znači mnogo ukoliko nema volje i želje da se pomogne i empatija pokaže na delu.

„Bez krvi nema transplantacionog programa u Srbiji, nema zahtevnih operacija srca, nema lečenja dece, lečenja malignih bolesti, transplantacije matičnih ćelija, kao ni svega modernog što smo uveli u medicinu Srbije“, naglasio je Đukić.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović zahvalio je ambasadi SAD što je osmu godinu zaredom akcijom dobrovoljnog davanja krvi obeležila 11.septembar i apelovao na građane da se odazovu sličnim akcijama naročito u letnjim mesecima kada se bolnice, kaže, suočavaju sa nestašicom krvi.

„Ovo je prilika da se prikupu krv nakon leta i sezone godišnjih odmora kada su iz razumljivih razloga male rezerve krvi u bolnicama“, rekao je Radovanović.

Prema podacima oko 3,6 odsto građana Srbije su dobrovoljni davaoci krvi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike