U trendu

Ambasador Austrije Srbija je na pravom putu evrointegracije

Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner je danas ocenio da je Srbija „na pravom putu“ evrointegracije.

„Austrija snažno podržava neupitno proevropsko opredeljenje Srbije i njeno nastojanje da postane deo EU“, rekao je ambasador na sastanku s ministarkom zaduženom za evropske integracije Srbije, Jadrankom Joksimović.

Vlada Srbijje saopštila da je ambasador obećao da će Beč maksimalno pomoći Beogradu u procesu pristupanja.Joksimović je zahvalila Ajgneru za podršku Austrije Srbiji u pristupnim pregovorima sa EU.

Ocenila je da aktivnosti u tom procesu potvrdjuju „postojanje solidne dinamike na putu ka punopravnom članstvu Srbije u Uniji“.

Ministarka je podsetila da su Srbija i EU do sada otovorile osam pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, i izrazila očekivanje da će tokom predsedavanja Malte EU – do kraja juna, Srbija i EU otvoriti bar još dva: 29 – Carinska unija i 7 – Pravo intelektualne svojine.

Srbija je, istakla je Joksimović, otvorena za saradnju na jačanju regionalne stabilnosti koja je preduslov razvoja i napretka.

Joksimović je rekla da očekuje identičan pristup i svih ostalih zemalja u regionu i dodala da bi svima trebalo „jasno i eksplicitno“ poručiti da je konstruktivan pristup značajan za stabilnost.

Ambasador je dodao da Austrija od svih očekuje da doprinesu stabilnosti regiona jer je, nedvosmisleno, to u interesu stabilnosti i Evropske unije.Joksimović i Ajgner su konstatovali da su bilateralni odnosi na visokom nivou što, pored ostalog, potvrdjuje i to što je Austrija najveći investitor u privredu Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike