U trendu

Ambasador: Holandija u principu neće biti protiv prijema Kosova u UNESKO

Odlazeći ambasador Holandije u Srbiji, Loran Luis Stokvis je izjavio da je njegova zemlja priznala Kosovo, te „u principu“ neće biti protiv prijema Kosova u UNESKO ako budu ispunjeni uslovi za članstvo.

Stokvis je to rekao u intervjuu za izdanje lista Danas od ponedeljka, na pitanje da li Holandija podržava kandidaturu Kosova za prijem u UNESKO, i dodao da „ipak, ne zna da li su ti kriterijumi za članstvo ostvareni“.

Upitan da li je balansiranje Srbije između EU i Rusije održivo, Stokvis je rekao da „postoji nerazumevanje da se mora napraviti izbor“ i objasnio: „Možete da uvidite da i države EU imaju prilično široku saradnju sa Rusijom, to se mora priznati. Sankcije se primenjuju zbog krize u Ukrajini i nezakonite aneksije Krima, ali postoje velike veze država EU i Rusije. Dakle, ne treba to stavljati u kategoriju ‘ili-ili’ „.

Na pitanje o tome da li očekuje da ove godine budu otvorena prva poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, Stokvis je naznačio da, s tehničkog aspekta, „nije usvojen akcioni plan za Poglavlje 23“ u vezi s vladavinom prava, dok je s političkog aspekta, kako je ukazao, potrebno da Beograd i Priština postignu dogovor o pitanjima „koja su sada na pregovaračkom stolu, odnosno o mostu u Mitrovici, telekomunikacijama, Zajednici srpskih opština i energetici“.

„Mislim da postoje dobre šanse da se to i ostvari, a kada se to dogodi, moći će da budu otvorena prva poglavlja“, rekao je Stokvis.

Veoma je pohvalno to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao komemoraciji s4ebreničkim žrtvama u Potočarima, a napad na njega mora biti snažno osuđen, rekao je ambasador i dodao da je napad na Vučića osudio holandski ministar spoljnih poslova Bert Kunders, ali „mediji nisu izvestili o tome“.

Holandski ambasador je ocenio da prošlonedeljni sastanak Vučića s članovima Predsedništva BiH u Beogradu „ima pozitivne efekte“ i dodao da su „pomirenje i saradnja u regionu veoma važni, ne samo za ekonomiju, već i za integraciju“ u EU.

Stokvis je ocenio da se odnosi Srbije i Holandije „u velikoj meri unapređuju, o čemu govori i nedavna poseta ministra Kundersa Beogradu nakon prisustvovanja komemoraciji genocida u Srebrenici“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.