U trendu

Ambasador povodom Dana nezavisnosti SAD: Amerikanci se trude da stvaraju bolju budućnost

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD da se Amerikanci trude da „dosegnu što veće visine“, da predvode i da stvaraju bolju budućnost.

„Vodje naše revolucije bili su vizionari, idealisti, hrabri ljudi sa ubedjenjima koji su preduzeli odvažne korake da ucrtaju novi smer za budućnost naše nacije i našeg naroda. Nisu bili jednoglasni, ali gledajući prema budućnosti, oni su svorili novu naciju i usmerili SAD na put koji je transformisao našu istoriju“, rekao je američki ambasador u svojoj rezidenciji, na proslavi 242. godišnjice nezavisnosti SAD, kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici Srbije.

Skot je rekao da Amerikanci Dan nezavisnosti decenijama proslavljaju sa porodicom, prijateljima i komšijama.

„Mi se veselimo sa vama, našim srpskim komšijama“, rekao je ambasador SAD zvanicama na proslavi s temom „Seoski vašar“.

Skot je kazao da je 2018. godina – godina u kojoj se obeležava i stota godišnjica od dana kada je predsednik SAD Vudro Vilson podigao srpsku zastavu iznad Bele kuće kao znak poštovanja i podrške srpskim saveznicima.

„Čuveni poster Malvine Hifman ‘Sačuvajte Srbiju’ ohrabrivao je Amerikance da se solidarišu sa srpskim narodom“, rekao je Skot, dodavši da se na današnjoj proslavi u bašti rezidencije nalazi velika „Lego“ reprodukcija tog postera koju su napravili učenici škola širom Srbije.

Na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD američki marinci su svečano predali ambasadoru američku zastavu, posle čega su izvedene himne Srbije i SAD.

Nakon govora, ambasador SAD je pozvao prisutne da mu se pridruže na travnjaku ispred bine u pokušaju da postave zajednički rekord – za najveći i najbolji američki ples „country line-dance“ u Srbiji.

Proslavi Dana nezavisnosti SAD u Beogradu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović, Zoran Djordjević, Nenad Popović, Vanja Udovičić, Slavica Djukić Dejanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Medju zvanicama američkog ambasadora u Srbiji bili su lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)