Ambasador: SAD zainteresovane za dijalog Srbije i Kosova, ali tu posreduje EU

Američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot izjavio je danas da SAD s velikim interesovanjem prate dijalog Srbije i Kosova, ali je istakao da se taj dijalog vodi uz posredovanje Evropske unije (EU). 

Na pitanje novinara o tome da li će se „Amerika uključiti dijalog Beograda i Prištine“, Skot je kazao da su SAD tu da pomognu, ukoliko im se neko obrati za pomoć, ali da se taj dijalog vodi izmedju Srbije i Kosova, uz posredovanje EU.

„Mi hoćemo da dodje do dogovora izmedju Srbije i Kosova, i da taj dogovor bude trajan. Zapad se zalaže za kompromisno rešenje“, rekao je Skot novinarima na uručenju računara u Ministarstvu prosvete. 

Skot je dodao da „Amerika ne pritiska Srbiju“ da prizna Kosovo, i da smatra da Srbija treba da „nadje svoj put“ i dogovori se s Kosovom o statusu.

„Ne vidim pritisak da Srbija radi jednu ili drugu stvar. Ali, evropski savez (EU) je rekao da treba da dodje do nekog rešenja o statusu Kosova jer oni neće da uvoze problem u svoj savez“, rekao je Skot. 

Upitan šta će se desiti ako se u dijalog izmedju Srbije i Kosova uključi Rusija, Skot je kazao da „ukoliko učesnici u dijalogu misle da je potrebno uključiti još nekog, to je onda njihov izbor“. 

Američki ambasador je još dodao da Srbija treba da nadje dogovor s Kosovom o statusu, i naglasio da to šta će biti na kraju, zavisi od Kosova i Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike