U trendu

Ambasador Šib: Dilalog Beograda i Prištine nije mrtav, samo se trenutno ne dešava

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da Briselski dijalog nije mrtav, iako 1. jula neće biti ranije najavljenog sastanka u Parizu, gde je, u organizaciji Francuske i Nemačke, trebalo da se sretnu delegacije Beograda i Prištine.

„Dijalog nije mrtav samo se ne dešava trenutno“, rekao je Šib u emisiji Pravi ugao, Radio televizije Vojvodine.

Prema njegovim rečima, ideja i cilj nije bio da se zameni uloga Evropske unije i promeni format već da se da podrška trenutnom formatu u kojem se razgovori odvijaju.

Na pitanje čiji je poraz ili pobeda odlaganje sastanka u Parizu, on je rekao da je cilj da se dijalog ponovo pokrene.

„To je naš glavni cilj, ne želimo da imamo u ovom razgovoru pobednike i poražene“, rekao je Šib, koji je naveo da takse Prištine na srpsku robu treba da se ukinu što pre.

Podsetivši da je Nemačka priznala nezavisnost Kosova, on je rekao da je cilj dijaloga normalizacija odnosa izmedju Srbije i Kosova, ali da Nemačka ne predvidja unapred šta će biti ishod dijaloga.

„Rezultat bi trebalo da bude sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum koji doprinosi stabilnosti regiona“, rekao je Šib.

Na pitanje o razgraničenju ili zameni teritorija, on je rekao da je nemačka kancelarka Angela Merkel bila jasna, da Nemačka ima odredjene rezerve prema tome i da ne misli da je to dobra ideja.

Govoreći o Medjuvladinoj konferenciji, koja bi sutra, četvrtak, trebalo da se održi u Briselu, on je rekao da otvaranje samo jednog poglavlja u pregovorima sa Srbijom ne bi bio „negativan razvoj“, kao i da je mnogo važnije da se poglavlja zatvore nego otvore.

Prema njegovim rečima, otvaranje poglavlja zavisi od zasluga u reformama i počiva na izveštaju o napretku Srbije koji je sačinila Evropska komisija.

„Postoji jasna evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana“, rekao je Šib.

On je rekao i da ne vidi suprotnosti izmedju neophodnosti unutrašnjih reformi u Evropskoj uniji i nastavka usprešnog procesa proširenja.

Za medijsku situaciju u Srbiji rekao je da nije „idealna“ i da je od pukog usvajanja dokumenata i zakona važnija njihova primena.

On je konstatovao da je Briselu dostavljen nacrt Medijske strategije, ali da nije usvojena ni primenjena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.