U trendu

Ambasadorka Izraela: Ne priznajemo Kosovo, iz principa

Ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer-Kam poručila je da Izrael ne priznaje Kosovo iz principa, a ne iz oportunizma niti na osnovu neke političke agende, ali je napomenula da to ne isključuje dijalog i otvorenu komunikaciju sa narodom Kosova.

Istovremeno, ona je, u intervjuu za sutrašnje izdanje „Kurira“, izrazila očekivanje da se Srbija više zauzme u UN za izraelske stavove.

„Izrael i Srbiju, srpski i jevrejski narod povezuju iskreno prijateljstvo i duboke veze. Upravo zbog toga nas s vremena na vreme razočara to što se dobri bilateralni odnosi ne reflektuju uvek na multilateralnom planu kada je reč o glasanju u međunarodnim organizacijama, pre svega u UN, kada se glasa o pitanjima važnim za Izrael“, rekla je Fišer-Kam.

Ona, takođe, ukazuje na povećan interes izraelskih investitora u Srbiji u različitim oblastima – od nekretnina, preko haj-teka, turizma, čistih i agro tehnologija, kao i upravljanja vodama.

„Brojke pokazuju stalan rast u investicijama, trgovinskoj i turističkoj razmeni. Sigurni smo da će ratifikacijom Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja ovaj interes dodatno porasti“, ističe ambasadorka.

Prema njenim rečima, Izrael duboko ceni odluku Vlade i Skupštine Srbije o usvajanju Zakona o restituciji jevrejske imovine bez naslednika, kao i početak primene ovog važnog akta, istakavši da bi Srbija, kao prva zemlja koja se odlučila na takav potez, mogla poslužiti kao model i drugim zemljama.

Upitana kako gleda na rastuće tenzije na Balkanu, Fišer-Kam kaže da bi Izrael, koji ima dobre odnose sa zemljama Balana, voleo da ovaj region bude stabilan i da doživi prosperitet.

„Verujemo da je evropska perspektiva dobar put. Smatramo da je dijalog jedino rešenje koje donosi mir i napredak, što važi i za Bliski istok“, navodi ona.

Kako napomije, uprkos značajnim razlikama između naša dva regiona, jednako smo suočeni sa bezbednosnim pretnjama i potrebno je da učimo jedni od drugih.

Osvrnuvši se na višedecenijski sukob Izraela i Palestine, kaže da Izrael od Palestinaca, u cilju postizanja sporazuma, i dalje očekuje priznanje prava Izrela da postoji kao jevrejska država.

„Ukoliko do toga dođe imaće u Izrealu ozbiljnog partnera“, ističe izraelska ambasadorka, koja primećuje da nova američka administracija donosi nove pristupe i drugačiji duh koji, smatra, mogu doprineti novim mirovnim inicijativama.

Osvrnuvši se na nedavnu posetu američkog predsednika Donalda Trampa njenoj zemlji, Fišer-Kam kaže da su Izraelci bili dirnuti njegovim simboličnim gestom da Izrael poseti kao jednu od prvih zemlja u okviru svoje prve svetske turneje i obiđe Zid plača.

„Poruke novog američkog predsednika bile su sasvim jasne. Govorio je o čvrstim vezama dve zemlje, Izraelu kao snažnom savezniku Amerike na Bliskom istoku i američkoj posvećenosti bezbednosti Izraela“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)