U trendu

Ambasadorka Makedonije bila na razgovoru u MSP Srbije

Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska danas je bila na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kako bi dala objašnjenje o okolnostima koje su dovele do prisluškivanja telefona savetnika u Ambasadi Srbije u Skoplju Gorana Živaljevića, predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji i novinara Politike Miroslava Lazanskog, kao i o činjenici da su transkripti prisluškivanih razgovora dospeli u javnost.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je od Makedonije zatražena informacija da li su na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije bili pozivani ambasadori svih zemalja čiji su predstavnici službi vidjeni u zgradi Sobranja tokom protesta u Skoplju, ili je to bio slučaj samo sa ambasadorom Srbije.

Jovanovski je rekla da makedonske službe ne raspolažu informacijom o prisustvu pripadnika drugih stranih službi u Sobranju tokom nereda, kao i da nema podatke o tome kako su navedeni transkripti dospeli u srpske medije, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Makedonska ambasadorka je rekla da je u Makedoniji u toku tranzicija vlasti i izrazila uverenje da će u narednom periodu svi nesporazumi biti prevazidjeni.

Pomoćnik ministra za spoljne poslove Goran Aleksić i šef kabineta ministra Dejan Zlatanović su zatražili od ambasadorke da Skoplju prenese očekivanje Srbije da se dobrosusedski odnosi mogu razvijati i unapredjivati samo na bazi medjusobnog uvažavanja i poštovanja diplomatskih principa, poput reciprociteta i ravnopravnog tretmana svih članova medjunarodne zajednice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.