U trendu

Ambasadorka Makedonije: Dobri odnosi sa susedima trajno opredeljenje

Ambasadorka Makedonije u Beogradu Vera Jovanovska-Tipko izjavila je danas, povodom 8. septembra Dana nezavisnosti Makedonije, da ta zemlja odlučno korača ka Evropskoj uniji i da je njeno trajno opredeljenje razvoj dobrih odnosa sa svim susedima.

„Makedonija odlučno korača ka zacrtanom cilju učeći na sopstvenim greškama, oslanjajući se na prave prijiatelje. Put ka cilju evrointegracija popločan je teškim odlukama, vizionarskim potezima, nizom izazova, ali je bez alternative“, rekla je Jovanovska-Tipko na prijemu koji je priredila makedonska ambasada u Beogradu povodom Dana nezavisnosti Makedonije.

Ona je rekla i da razvoj dobrih odnosa sa susedima podrazumeva odnose u kojima se sva otvorena pitanja rešavaju iskrenim dijalogom, uz poštovanje i poverenje.

Dodala je da su takvi odnosi zajednički strateški cilj sa Srbijom, sa kojom Makedoniju vežu elementi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

„Čudesna Makedonija, jedinstvo suprotnosti, mala a velika, hvaljena a kažnjavana, siromašna a bogata i uvek spremna na kompromis unutra i spolja“, navela je makedonska ambasadorka u Srbiji.

Prijemu povodom Dana nezavisnosti Makedonije prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević, šef UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder, brojne diplomate i javne ličnosti.

Himne Makedonije i Srbije otpevala su deca učesnici manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“, a na prijemu u vili „Jelena“ organizovane su modne revije makedonske modne kreatorke Olgice Gjorgieve i srpske modne kuće BILICZKI, a autor kolekcije bio je Vladimir Stojanović.

Na referendumu 8. septembra 1991. godine, 95 odsto gradjana Makedonije koji su izašli na birališta izjasnilo se za samostalnu Makedoniju.

Referendumu je prethodila Deklaracija o nezavisnosti koju je 25. januara 1991. uvojila prva višepartijska skupština, a 18. septembra 1991. skupština je usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezultata referenduma o nezavisnosti Makedonije.

Nezavisnost Makedonije prva je priznala Bugarska, potom Turska, Slovenija, Hrvatska, Rusija i BiH.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike