U trendu

Ambasadorka Nemačke: Briselski sporazum se mora poštovati u punom obimu

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad izjavila je na današnjem sastanku sa predsednikom skupštine Srbije Vladimirom Orlićem da Briselski sporazum za Berlin važi kao celina i da se mora poštovati u punom obimu, što podrazumeva i formiranje Zajednice srpskih opština.

Na sastanku, na kojem je bilo reči o bilateralnoj saradnji i situaciji na Kosovu i u regionu, Orlić je rekao da u pogledu osnivanja Zajednice srpskih opština ništa nije urađeno gotovo deceniju od potpisivanja Briselskog sporazuma, saopštila je skupština Srbije.

On je kazao da su Srbi napustili kosovske institucije „zato što Priština otvoreno krši sve sporazume i što joj se to toleriše“, navodeći da Beograd, „uprkos nemogućim uslovima i opstrukcijama sa prištinske strane, ostaje posvećen politici mira i stabilnosti“, piše u saopštenju.

Povodom najnovijih dešavanja na Kosovu, Konrad je izrazila zabrinutost i uputila apel da se ne dozvoli eskalacija situacije, navodi se.

Navela je da je za Berlin „od najvećeg interesa“ razvoj čitavog Zapadnog Balkana i očuvanje mira i stabilnosti, i dodala da se to ogleda i u angažovanosti Nemačke u okviru Berlinskog procesa, dodaje se.

Orlić i Konrad su se složili da postoji obostrana opredeljenost za nastavak i unapređenje saradnje u svim oblastima, a kao sfera u kojoj je ona posebno razvijena istakli su ekonomiju i izrazili spremnost za njeno dodatno intenziviranje, navodi se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.