U trendu

Američka ambasada: SAD neće propisivati kako treba da izgleda sporazum Srbije i Kosova

SAD bi bile zadovoljne ako bi sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova bio potpisan u 2019. godini, ali ne propisuju i neće propisivati kako rešenje treba da izgleda, saopštila je danas američka ambasada u Beogradu.

„SAD bi bile zadovoljne da vide sveobuhvatni sporazum potpisan u 2019. godini, ali dijalog prvo mora biti nastavljen da bi se to desilo. SAD ne propisuju i neće propisivati kako rešenje treba da izgleda, ali veruju da ono mora da bude primenjivo i na Kosovu i u Srbiji i da mora da doprinese dugoročnoj stabilnosti regiona“, stoji u pisanom odgovoru redakciji Bete iz američke ambasade, na pitanje da prokomentarišu navode da su EU i SAD spremne da prihvate razmenu teritorija izmedju Srbije i Kosova.

Ambasada SAD je navela i da je „na liderima i njihovim timovima da nastave pregovore pod okriljem EU da istraže šta je moguće i da transparentno komuniciraju sa svojim gradjanima“.

Nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“ (Frankfurter Rundschau) objavio je da su EU i SAD spremne da prihvate razmenu teritorija izmedju Srbije i Kosova i da bi u Vašingtonu 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije.

„Nedavno je procureo dokument koji sadrži plan podele Kosova. U 17 tačaka reč je o povlačenju nove granice izmedju Albanaca i Srba na severu Kosova i o pripajanju Kosovu nekoliko, pretežno Albancima naseljenih sela iz Srbije“, piše Frankfurter rundšau.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar