U trendu

Ana Brnabić: Naredne godine otvaranje novog graničnog prelaza sa Madjarskom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas, tokom razgovora sa ambasadorom Madjarske Atilom Pinterom, otvaranje novog graničnog prelaza izmedju dve zemlje u 2019. godini kao i nastavak razgovora o izgradnji zajedničkog železničkog graničnog prelaza sa ciljem povećanja efikasnosti i konkurentnosti železničkog saobraćaja.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijerka je tokom razgovora u Beogradu ocenila da je to pitanje posebno važno i u vezi sa realizacijom projekta brze pruge Beograd – Budimpešta, koji predstavlja prvi prekogranični projekat u okviru mehanizma saradnje „16+1“.

Tema razgovora bila je i saradnja na projektu Fruškogorski koridor, odnosno izgradnji autoputa od Novog Sada do Rume a premijerka Srbije posebno je ukazala na značaj četiri zajedničke sednice dve vlade, održane u Srbiji i Madjarskoj, koje su rezultirale potpisivanjem više memoranduma i sporazuma i realizacijom značajnih projekata.

Ambasador Pinter zahvalio je Vladi Srbije na sredstvima koje je izdvojila za izgradnju kotlarnice „Nova toplana“ u Senti, koja je sa pratećom infrastrukturnom instalacijom sa čeličnim gasovodom koštala skoro 213 miliona dinara.

On je ocenio da je ulaganje 164 miliona dinara za obnovu srednjoškolskog centra i 33 miliona dinara za Dom zdravlja u Senti, opštini sa većinskim madjarskim stanovništvom, jasan pokazatelj brige Vlade Srbije za život gradjana koji pripadaju nacionalnim manjinama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.