U trendu

Analitičar: Hapšenje Marka Djurića dogovoreno izmedju Tačija i Vučića

Politički analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj ocenio je danas da je akcija policije Kosova u Kosovskoj Mitrovici u kojoj je uhapšen direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, rezultat dogovora predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

Bećaj je za Radio-televiziju Kosova (RTK) ocenio da je hapšenje Djurića bilo „neophodno jer se na takav način stvara klima koja će opravdati buduće eventualno rešenje za otvorena pitanja, uključujući i sever Kosova“.

„Moja je procena da je zapravo ta sumorna slika više ili manje koordinirani proizvod ili provokacija dva predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Stvarajući klimu straha, akteri koji su nosioci ovakve politike na neki način od sada se ogradjuju od onoga što će eventualno biti maksimum za jednog ili drugog u normalizaciji odnosa dve zemlje“, kazao je Bećaj u emisiji Slobodno srpski.

Komentarišući hapšenje i deportaciju šestorice državljana Turske sa Kosova, Bećaj je kazao da je to dokaz „nefunkcionalne države“.

„Mislim da je to bio kolaps države i da bi bilo korektno da se iz ovog ugla ne sagleda samo politička odgovornost, jer je to nedovoljno. Mi imamo zapravo jedan klasičan nokaut pravne države na Kosovu i taj klasičan nokaut ne može da prodje bez odgovornosti pravnog karaktera“, kazao je Bećaj.

On je ocenio i da su posle izlaska Srpske liste iz Vlade, na Kosovu mogući novi izbori, ali je i dodao da oni ništa značajno ne bi promenili i da bi predstavljali „gubljenje vremena“.

„Mi nemamo adekvatan ambijent političkih stranaka koji bi mogao biti bolja alternativa za ovo što se dogadja danas. Više ili manje situacija bi bila ista iz dva razloga jer su i unutrašnji odnosi glavnih aktera na Kosovu rascepkani, podeljeni i što ne možemo očekivati kvalitetne promene ukoliko u medjuvremenu nemamo reformu izbornog sistema koji bi omogućio drugačiji kvalitet poslanika u parlamentu i reforme Ustava Kosova koje su neophodne posle svega što se dogodilo“, naveo je Bećaj.

Po njegovim rečima, rešenje bi se moglo pronaći formiranjem prelazne Vlade koja bi u periodu od šest do sedam meseci, pripremila izborne reforme i promene Ustava Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar