U trendu

Analitičari: Male šanse za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora

Politički analitičari procenili su danas da su male šanse da s izborima za lokalne vlasti u Beogradu koji treba da budu održani na proleće, budu održani i vanredni parlamentarni.

Srpska napredna stranka (SNS) treba u sredu da održi vanrednu sednicu Predsedništva stranke na kojoj će tema biti vanredni parlamentarni izbori.

Sociolog Jovo Bakić rekao je za agenciju Beta da očekuje da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora pošto je čuo poslednju izjavu predsednika države i lidera SNS Aleksandra Vučića, ali i poruke iz medjunarodne zajednice.

Vučić je u subotu, 6. januara rekao da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora i da ne veruje da će biti preglasan na sednici Predsedništva stanke.

„Vučiću je od strane medjunarodne zajednice rečeno da će izgubiti ono malo poverenja što ima ukoliko bude izbora. Tu mislim na SAD, Nemačku i druge zemlje Evropske unije, jer je održavanje izbora svake godine za te zemlje potpuno neprihvatljivo“, kazao je Bakić.

On je kazao da zemlje na koje se Srbija ugleda, imaju uhodan sistem koji podrazumeva da se izbori održavaju na četiri godine, posle čega se polažu računi gradjanima za ono što je uradjeno u proteklom periodu.

„Ako vi taj sistem narušavate svake godine, onda to znači da ga izvrgavate ruglu, da želite da ga prilagodite sebi, što je radjeno iz stranačkih interesa“, ocenio je Bakić i dodao da je posledica takvog ponašanja činjenica da se „ništa ne radi“, osim stalne predizborne kampanje.

Profesor Fakulteta političkih nauka Djordje Pavićević rekao je da je za aktuelnu vlast važno da tema izbora bude stalno otvorena, a da će matematika presuditi da li će biti održani zajedno s beogradskim.

Prema njegovim rečima, protekle godine atmosfera u parlamentu je stalno „podgrevana“ kako bi se održavala priča o vanrednim izborima.

„Epilog stalnog održavanja te teme, zavisiće od matematike, u smislu procene da li će njihovo održavanje pomoći da pobede na izborima u Beogradu u kojem stoje lošije u odnosu na ostatak zemlje“, rekao je Pavićević za agenciju Beta.

Bojan Klačar iz Cesida rekao je da se ne sme isključiti mogućnost da će vanredni parlamentarni izbori biti održani u martu, ali procenjuje da ih ipak neće biti.

On je za agenciji Beta kazao da je sada manja mogućnost za izbore u odnosu na pre nekoliko meseci, jer je sužen broj i kvalitet argumenata.

Prema njegovim rečima, iz ugla gradjana i političke logike ne postoje argumenti za održavanje trećih vanrednih parlamentarnih izbora u četiri godine, jer aktuelna vlast ima stabilnu većinu.

Klačar je rekao da bi razlozi za njihovo održavanje mogli da budu samo stranački, jer ako ih bude, SNS može da kompletira vlast do 2022. godine i može da napravi strukturu u parlamentu koja će joj više odgovarati.

On je naveo i da stalne tenzije oko pitanja izbora odgovaraju SNS-u, jer na taj način pritiskaju opoziciju, ali i svoju stranačku infrastrukturu i članstvo koje se drži „spremnim i u nekoj vrsti pripravnosti“.

„Upitno je da li ćemo u sredu uopšte saznati definitivan odgovor i ono što je izvesno – odluku o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora doneće Aleksandar Vučić“, kazao je Klačar.

Na sednici Glavnog odbora SNS-a 18. novembra prihvaćen je Vučićev predlog da se ne raspisuju vanredni parlamentarni izbori i tada su od 500 člana samo četiri glasala za održavanje izbora.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike