Analitičari: Samo ministri sile ne moraju da brinu zbog rekonsktrukcije

Analitičari, novinar „Nedeljnika“ Nenad Čaluković i direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ Vladimir Pejić ocenili su da će biti rekonstrukcije Vlade Srbije, kao i da je sigurno da će svoje pozicije zadržati ministri odbrane i unutrašnjih poslova, preneo je portal Komentar-pres.

Pejić je rekao da će rekonstrukcije sigurno biti, osim ukoliko ne bude vanrednih izbora.

„Rekonstrukcija će biti tema najmanje do maja i formiranja organa grada Beograda. Aleksandar Vučić ima običaj da drži, pre svega, ministre pod blagom tenzijom i nije nemoguće da rekonstrukcija bude na jesen“, kazao je Pejić.

Prema njegovim rečima, ministri koji bi trebalo manje da brinu su pre ljudi bliži Vučiću i SNS, kao što su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, pa i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

„Za Vučića je najvažnija bezbednost i stabilnost u regionu. Zbog toga su ministri sile njegovi najlojalniji ljudi. Takodje, očekujem da budu ispoštovani i koalicioni partneri Dačić, Ružić, Krkobabić i Ljajić. Svi ostali su krajnje neizvesni“, rekao je Pejić.

Nenad Čaluković je naveo da je rekonstrukcija Vlade postala politički folklor u Srbiji i omiljeni Vučićev alat kojim ministre drži u stanju stalne pripravnosti.

„Svako kadrovsko osvežavanje u Vladi je, naravno, dobrodošlo, ali uvek se postavlja pitanje da li ona uopšte ima svrhe, posebno ukoliko se već sada naslućuju neki ozbiljniji razlozi za prevremene parlamentarne izbore do kraja godine ili početkom sledeće, kao što su kosovska drama ili ustavne promene“, rekao je Čaluković.

On je dodao da jedino „ministri sile“ Stefanović i Vulin ne moraju da brinu za svoje pozicije, dok će gradjani iz medija, onako usput, saznavati ko bi možda mogao da se nadje na izlaznim vratima, kao što je to trenutno slučaj sa ministrom sporta Vanjom Udovičićem.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike